Recepty na ovocné košíčky môžete jesť každý deň, celý rok!
Áno, až tak sú výborné. Ale skúste ich pridať aj na váš sviatočný stôl a oživte ju.
Aké ovocie je typicky vianočné? To sa dozviete na konci článku.
Ovocné košíčky s vanilkovým krémom
Tento recept je taký jednoduchý na prípravu, ako je výborný. Užite si chuť ovocia v tomto dokonale vyváženom pečive. Upečte si ho doma a potešte celú rodinu.
Čo budeme potrebovať
Na košíček
- 120 g masla
- 2 g soli
- 75 g práškového cukru
- 25 g mletých mandlí
- 1/2 lyžičky vanilkového cukru
- 1 vajce
- 200 g múky
Na krém
- 400 ml mlieka
- 1 vanilkový struk (pozdĺžne rozpolený)
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 30 g múky
- 30 g kukuričnej múky (kukuričný škrob)
Na ozdobu
- jahody, maliny, černice, čučoriedky, červené ríbezle, brusnice
Postup
- Maslo zmiešajte so soľou.
- Pridajte práškový cukor, mleté mandle a vanilkový cukor.
- Dobre premiešajte, pridajte vajcia a rýchlo prepracujte.
- Vsypte múku a premiešajte.
- Cesto vyrovnajte a zabaľte do plastovej fólie. Dajte na 2 hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrojte 6 koliesok s priemerom 10 cm a vyložte okrúhle formičky na tartaletky.
- Dajte na 20 minút do chladničky.
- Vyložte košíčky papierom na pečenie o niečo väčším, než je obvod formy a navrch dajte vrstvu fazule alebo ryže.
- Pečte 10 minút dozlatista.
- Odstráňte fazuľu, vráťte do rúry a nechajte 2 minúty odpočinúť.
- Mlieko a vanilku dajte do hrnca a priveďte do varu.
- Zmiešajte žĺtky a cukor a šľahajte do svetlo žltej a hustej hmoty.
- Vmiešajte múku a kukuričnú múku.
- Vyberte vanilkový struk z mlieka a potom zašľahajte mlieko do zmesi vajcia/cukor a vráťte do hrnca.
- Priveďte do varu a za stáleho šľahania varte 1 minútu, aby sa múka úplne prevarila.
- Odoberte z platne a nechajte vychladnúť.
- Košíčky naplňte z troch štvrtín krémom, uhlaďte povrch a pridajte ovocie.
Košíčky s mletým ovocím a rumom
Tento recept na ovocné košíčky s jablkami a korením je ideálnym pečivom na vianočný stôl. Príprava zaberie minimum času a je jednoducho perfektná! A ak sladkého bolo viac ako dosť, pochutnajte si na tomto slanom cukroví.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hrozienok
- 250 g ríbezlí
- 250 g sultánok
- 50 g sušených marhúľ (nasekaných)
- 50 g sušených sliviek (nasekaných)
- 85 g kôry z pomaranča a citrónu (nasekané)
- 50 g blanšírovaných mandlí (nasekaných)
- 1 veľké jablko (nastrúhané)
- 330 g trstinového cukru
- 75 g masla (rozpusteného)
- 60 ml brandy alebo rumu
- ½ lyžičky perníkového korenia
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 pomaranča
Na košíčky
- 250 g hladkej múky
- 60 g trstinového cukru
- 125 g masla
- lyžička kypriaceho prášku
- 1 vajce
Postup
- Kôru a mandle rozdrvte v kuchynskom robote a zmiešajte so zvyšnými prísadami v miske.
- Zakryte a chlaďte dva dni za každodenného miešania.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom robote a vytvorte cesto.
- Na pomúčenej ploche miesime cesto do hladka.
- Zakryte fóliou a nechajte 30 minút chladiť.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-5 mm. Vykrajovačkou 7,5 cm vyrežte 24 koliesok.
- Kolieska dajte do formičiek a do každej dajte 1 lyžičku mletého ovocia.
- Odrezky pečiva znovu vyvaľkajte a vykrajovačom vykrojte 24 hviezdičiek.
- Kladieme na košíčky s ovocím a nakoniec potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte 15 minút.
- Vychlaďte a poprášte práškovým cukrom.
Zobraziť viac receptov
Košíčky plnené ovocnou náplňou z mandarínok a zázvoru
Tento recept na ovocné košíčky v sebe skrýva pikantnosť zázvoru a sladkosť mandarínok. Pochutnajte si na netradičných vianočných cukrovinkách, ktoré zachutia každému na prvé zahryznutie! Rovnako ako do týchto kokosových dobrôt.
Čo budeme potrebovať
Na košíčky
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 lyžica práškového cukru
- Kôra z 1 mandarínky
- 1 štipka soli
- 2 žĺtky
Na náplň
- 300 ml šťavy z mandarínok
- Kôra z 3 mandarínok
- 100 g práškového cukru plus 1 polievková lyžica
- 1 kúsok čerstvého zázvoru (ošúpaný a nastrúhaný)
- 1 tyčinka škorice
- 2 veľké vajcia
- 1 žĺtok
- 2 lyžičky kukuričnej múky
- 70 g masla
Postup
- Múku, maslo, práškový cukor, kôru a soľ dajte do kuchynského robota a premiešajte.
- Pridajte žĺtky a znovu premiešajte, aby sa cesto spojilo, pokiaľ sa zdá príliš suché, pridajte jednu alebo dve polievkové lyžice studenej vody.
- Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a vytvarujte z neho hrubú placku.
- Zabaľte ju a nechajte 30 minút v chladničke, kým nestuhne.
- Medzitým zahrejte rúru na 180 stupňov.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 2-3 mm.
- Pomocou vykrajovačiek vyrežte šesť koliesok a každé koliesko cesta pevne vtlačte do formy na košíčky a dajte na 20 minút do chladničky.
- Po vychladnutí vyložte každý košíček kúskom pokrčeného papiera na pečenie.
- Naplňte fazuľami alebo ryžou a pečte 15 minút, potom odstráňte ryžu a papier na pečenie a pečte ďalších 10–12 minút, alebo kým vnútro nezozlatne.
- Náplň pripravíte tak, že šťavu, kôru, 100 g cukru, zázvor a tyčinku škorice dáte do stredného hrnca, privediete do varu.
- Odoberte z platne a nechajte vychladnúť a lúhovať 20-30 minút. Po vylúhovaní preceďte cez jemné sitko a nalejte späť do hrnca.
- V samostatnej miske ušľahajte vajcia, žĺtok, jednu lyžicu cukru a kukuričnú múku do hladka.
- Hrniec so zmesou šťavy dajte späť na platňu a priveďte do varu.
- Nalejte polovicu šťavy k vajciam, šľahajte, aby sa všetko spojilo, potom pridajte druhú polovicu a dôkladne prešľahajte.
- Nalejte späť do rajnice, nastavte na strednú teplotu a neustále miešajte, kým tvaroh nezhustne.
- Zložte z platne a vmiešajte maslo, kým sa úplne nerozpustí, potom tvaroh rovnomerne nalejte do košíčkov a dajte do chladničky na dve až tri hodiny, alebo kým úplne nestuhne.
Aké ovocie je typické pre Vianoce?
Obľúbeným vianočným ovocím je pomaranč. Pomaranče sú po stáročia spájané s Vianocami a tradične sa používali ako dekorácia počas sviatočného obdobia alebo sa servírovali ako sladkosť. Symbolizujú šťastie a prosperitu a často sa dávajú do pančúch.
Okrem pomarančov sa počas vianočných sviatkov bežne používajú jablká, hrušky, hrozno a sušené ovocie, ako sú datle, figy a hrozienka. Tieto plody sa často používajú v rôznych sviatočných receptoch, ako sú ovocné šaláty, koláče a košíčky.
Stojí za zmienku, že tradičné vianočné ovocie sa môže líšiť v závislosti od krajiny alebo regiónu. Napríklad v niektorých kultúrach sú špecifickým vianočným ovocím granátové jablká alebo gaštany.