Sú korenené, lahodné a putujú k nám z ďalekej histórie.
Všetci milovníci Vianoc ich jazdia ochutnať v ich tradičnej podobe do Norimbergu na krásne trhy.
Vy si dnes voňavé recepty na norimberské perníčky môžete pripraviť sami doma.
Poďte ich s nami vyskúšať!
Lebkuchen – pravý norimberský perníček
Ak si chcete počas tohtoročných Vianoc vychutnať pravé norimberské perníčky alebo Lebkuchen, prinášame vám originálny recept plný chutí a vôní, ktorý vás dostane do kolien. Vyskúšajte ho s nami hneď teraz!
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 200 g hnedého cukru
- 2 PL medu
- 2 ČL škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 1 štipka soli
- 200 g čerstvo mletých mandlí
- 200 g čerstvo namletých lieskových orieškov
- 100 g čerstvo mletých vlašských orechov
- 150 g jemne nasekanej kandizovanej pomarančovej kôry
- 150 g jemne nasekanej kandizovanej citrónovej kôry
- podľa potreby trochu pomarančovej kôry
- oblátky s priemerom 9 cm
- čokoládová poleva
- citrónová šťava
- práškový cukor
Postup práce:
- Vajcia, cukor a med šľahajte 3 až 4 minúty do peny.
- Rozomeľte čerstvé orechy.
- Kandovanú citrónovú kôru a kandizovanú pomarančovú kôru nakrájajte veľkým nožom veľmi najemno.
- Všetky zvyšné prísady vmiešajte do vaječno-cukrovej zmesi a nechajte 1 hodinu chladiť.
- Potom cesto nalejte na oblátky (dobre sa pracuje napríklad s naberačkou na zmrzlinu), trochu sploštite a položte na plech vyložený pergamenom na pečenie (asi 25-30 kusov na 9cm oblátky).
- Medzitým predhrejte rúru na 160 °C (140 °C s ventilátorom).
- Perníčky pečte v predhriatej rúre asi 20 minút dozlatista.
- Nechajte vychladnúť na mriežke.
- Po vychladnutí potrite čokoládovou polevou (tmavou alebo svetlou, podľa chuti) alebo citrónovou cukrovou polevou.
- Skladujte vo vzduchotesnej forme s papierom na pečenie medzi jednotlivými vrstvami.
Ak hľadáte najlepšie recepty na perníčky, pripravili sme pre vás podrobného sprievodcu. Poďte sa s nami pustiť do pečenia!
Norimberský perník na plech
Ich skvelá chuť sa krásne prepíše aj do nasledujúceho receptu, v ktorom nebudete musieť nič zdĺhavo vykrajovať. Norimberský perník si totiž pripravíme na plechu a bude rovnako vynikajúci!
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 100 g mandlí
- 300 g trstinového cukru
- 3 ČL perníkového korenia
- 2 ČL kakaa
- 1 vrecúško prášku do pečiva
- 150 g kandizovaného ovocia
- 150 g masla
- 250 ml mlieka
- 2 ks vajcia
- 3 PL medu
- 100 g cukru múčka
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL horúcej vody
- lúpané mandle vcelku
Postup práce:
- Do väčšej misky dajte múku a tiež kakao. Dobre premiešajte.
- Pridajte cukor, mleté mandle, perníkové korenie a prášok do pečiva a znova dobre zamiešajte.
- Do pripravenej zmesi pridajte nadrobno nakrájané kandizované ovocie a znovu dobre zapracujte.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- K rozpustenému maslu pridajte mlieko, med, vajíčka a vyšlite do peny.
- Vlejte k múčnej zmesi a premiešajte.
- Cesto starostlivo rozotrite na plech a ozdobte mandľami.
- Pečte v predhriatej rúre 25 minút.
- Ako posledný krok si pripravte polevu.
- Preosiaty práškový cukor zmiešajte s citrónovou šťavou a riadne utrite.
- Po lyžiciach pridávajte horúcu vodu tak, aby vznikla hladká poleva.
- Medovník nechajte vychladnúť a potrite ho rovnomerne citrónovou polevou.
- Akonáhle poleva zatuhne, môžete krájať na kúsky a podávať.
Ak hľadáte inšpiráciu na zdobené vianočné cukrovinky, všetkým vás radi prevedieme a ukážeme vám, ako na to!
Zobraziť viac receptov
Bezlepkové norimberské perníčky
Občas sa stane, že nemáte na všetko znášanlivosť nastavenú na 100% alebo jednoducho dbáte na svoje zdravie a chcete top fit recepty. Preto vám prinášame recept na norimberské perníčky, ktorý vám prinesie fantastické a pritom zdravé maškrtenie do vašej kuchyne.
Ingrediencie:
- 500 g bezlepkovej múky
- 220 g cukru
- 4 väčšie vajcia
- 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva
- 3 ČL korenia do perníkov
- štipka soli
- nastrúhaná citrónová kôra z jedného citróna
- 125 g mletých mandlí
- 125 g mletých orechov
- 75 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 50 g kandizovanej citrónovej kôry
- 100 g marcipánu
Postup práce:
- Vajíčka s cukrom utrite do peny.
- Do tej nastrúhajte marcipán, pridajte perníkové korenie, kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru, zmes dobre premiešajte.
- Následne pridajte vlašské orechy, mandle a kypriaci prášok.
- Múku preosejte do zmesi v poslednom kroku a všetko dobre premiešajte.
- Nachystajte si plech vyložený papierom na pečenie.
- Tvarujte naň pomocou naberačky na zmrzlinu zmes v malých guľôčkach.
- Nechajte každému perníčku dostatok priestoru, pri pečení sa budú rozpínať.
- Rúru predhrejte na 190 °C.
- Pečte 25-30 minút.
- Upečené perníčky ozdobte podľa chuti čokoládovou polevou alebo citrónovou či cukrovou polevou.
História norimberských perníčkov
Čo robí z norimberského perníčka vyhlásenú pochúťku? Medovník získava svoju intenzívnu chuť vďaka jemnému koreniu z celého sveta: aníz z Egypta, klinčeky z Madagaskaru, zázvor a kardamón z Indie, muškátový kvet zo Sumatry, nové korenie z Mexika a škorice zjemňujú jemné cukrovinky do podoby špeciality.
V histórii boli suroviny ako med a korenie veľmi drahé. Medovníky preto patrili iba na stoly prominentov. Kuchárov predovšetkým zaujala fermentácia, ktorá prebiehala v ceste sladenom medom a vytvárala v ňom bubliny. Známy sa Lebkuchen stali potom, čo ich cisár Friedrich III. venoval niekoľkým tisícom detí, dokonca zdobené vlastným portrétom. Najznámejšie Lebkuchen sú z Norimbergu, ktorý dodnes túto pochúťku predáva ako svoje historické dedičstvo.
Ak chcete ochutnať pravé Lebkuchen, vyrazte na vianočné trhy v Norimbergu. Prinášame vám o nich všetky informácie.
Norimberské perníčky sú obľúbenou pochúťkou v celej Európe, minimálne sa na ne schádzajú ľudia na norimberské vianočné trhy, aby ich aspoň raz ochutnali v bežnej podobe. Vďaka nám si dnes môžete pripraviť túto skvostnú dobrotu pri sebe doma, dajte sa do pečenia. Prajeme dobrú chuť!