Láka vás hubový kuba?
Pýtate sa, ako pripraviť túto staročeskú klasiku?
Vyberte si zo štyroch lahodných receptov a pochutnajte si na tradičnom pokrme našich predkov!
Pravý vianočný hubový kuba
Vianočný kuba sa tiež niekedy nazýva hubový kuba alebo čierny kuba. Podľa toho receptu na vianočného kubu s hubami pripravíte tradičný staročeský pokrm. Pokiaľ nemáte radi krúpy, môžete ich nahradiť žemľami (strúhanými alebo nakrájanými). Tento recept počíta aj s týmto variantom.
Ingrediencie pre tradičného čierneho kubu:
- 25 dkg krúp
- 6 dkg masti
- asi ¾ litra vody
- 2 hŕstky sušených húb
- malá cibuľka
- kúsok rozpučeného cesnaku
- štipka majoránky, korenia a rasce
- soľ
Postup:
- Huby vopred namočte do vody.
- Oprané krúpy opražte na masti, podlejte osolenou vodou a varte.
- Na tuku opražte cibuľku, pridajte pokrájané huby (vytlačte z nich vodu), rascu a duste asi 15 minút.
- Pridajte dusené huby do krúp aj s korením.
- Keď krúpy zmäknú, nalejte ich do vymasteného pekáča vysypaného žemľou, pomastite navrch a pečte asi pol hodiny.
- Podáva sa so zelerovým šalátom, červenou repou alebo so zeleným šalátom.
V prípade, že chcete nahradiť krúpy žemľou, budete musieť urobiť trochu úprav.
- Namiesto krúp použite strúhané alebo nakrájané žemle.
- Pridajte 4 vajcia.
- Húb dajte na 8 žemlí dvojnásobné množstvo.
- Ku koreniu pridajte aj trochu nového korenia.
Hubový kuba z krúp
Tento recept sa hodí na prípravu hubového kubu z čerstvých húb. Tradičnejší je ale zo sušených húb. V zime sa čerstvé huby predsa len ťažko zháňajú. Dajte si pozor pri množstve. Čerstvých húb potrebujete viac ako sušených. Príprava trvá 1 hodinu. Množstvo uvedené v recepte zodpovedá porciám pre šesť osôb.
Ingrediencie:
- 30 dkg krúp
- 4 dkg bravčovej alebo husacej masti
- 3 dkg cibule
- soľ
- ¾ litra vody
- 20 dkg čerstvých alebo 2 dkg sušených húb
- 2 dkg masti
- rasca
- strúčik cesnaku
- majorán
- trocha masti na pokropenie hotového jedla
Postup receptu:
- Najprv vyperte krúpy v studenej vode. Nechajte odkvapkať.
- V hrnci rozpustite 4 dkg masti.
- Na masti osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte krúpy, mierne opražte, osoľte a zalejte vodou.
- Prikryte pokrievkou a do mäkka varte, najlepšie v rúre.
- Teraz sa venujte hubám. Tie čerstvé bude nutné očistiť a nakrájať na plátky. Sušené vopred namočte do mlieka.
- Takto pripravené huby poduste s rascou na masti asi 15 minút. Potom zamiešajte s uvarenými krúpkami.
- Okoreňte strúhaným cesnakom a majoránom. Môžete si dovoliť aj trošku korenia.
- Zmes vložte do vymasteného pekáča, pokropte povrch ľahko masťou a zapekajte v rúre cca 20-25 minút.
Zobraziť viac receptov
Pôvodný staročeský kuba z rúry
- Krúpy s cesnakom, soľou, rascou a lyžicou masti uvarte do mäkka.
- Zvlášť uvarte suché huby a nasekajte.
- Do vymasteného pekáča potom naložte vždy striedavo vrstvu uvarených krúp a vrstvu uvarených húb. Posledná vrstva musia byť krúpy.
- Povrch pokropte rozpustenou masťou.
- Pečte v rúre asi 25 minút.
Hubový kuba s údeným mäsom
Recept na vianočného kubu môžete ozvláštniť údeným mäsom. Nie je to síce tradičný staročeský pokrm, pretože sa v ňom objavuje mäsitá zložka, ale ak sa bez mäsa jednoducho nezaobídete, môžete ho pridať.
Ingrediencie:
- 300 g krúp
- 300 g údeného mäsa
- 1 hrsť sušených húb
- 2 cibuľa
- 2 lyžice masti
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia na zaliatie
- soľ
Postup:
- Údené mäso uvarte vo vode. Až bude uvarené, vyberte ho.
- Odoberte si trochu vývaru, do neho dajte dusiť huby.
- Do vývaru po mäse dajte variť krúpy.
- Až budú mäkké, sceďte a prepláchnite.
- Zmiešajte krúpy a na kocky nakrájané uvarené mäso. Pridajte aj cibuľu, huby, cesnak a soľ.
- Do vymasteného pekáča vložte pripravenú zmes.
- Pečte v rúre zhruba pol hodiny.
- Nakoniec môžete zaliať kubu mliekom s rozmiešanými vajcami a dopiecť ďalších 15 minút.
- Alebo posledný bod nahraďte pokvapkaním masťou ako pri receptoch vyššie.
Prečo naši predkovia jedli na Vianoce huby?
Zloženie jedál u katolíkov ovplyvňoval Štedrovečerný pôst. To znamenalo nejesť pokrmy zo zvierat. Výnimkou sú vodné živočíchy. Preto sa jedli hlavne obilniny, zelenina, ovocie a huby. Huby jednak zastupujú mäso, jednak sú symbolom hojnosti, pretože sú charakteristické svojou vysokou plodivosťou. Huby nájdeme nielen v slovenskej a českej štedrovečernej kuchyni, ale aj v poľskej, ukrajinskej či litovskej.