Uvedené recepty na nepečené vianočné pečivo sú nielen rýchle a jednoduché, ale aj zdravé!
Inšpirujte sa receptami s klasickými prísadami, ale aj dobrotami, ktoré neobsahujú cukor ani maslo!
Vianočné nepečené pečivo so Salkom
Salko do cukroviniek jednoznačne patrí. Pripravte si nepečené pečivo so sladkým kondenzovaným mliekom, po ktorom sa len zapráši!
Ingrediencie
- 1 Salko
- 150 g masla
- 120 g strúhaného kokosu
- 100 g drvených piškót
- mandle
- kokos na obalenie
Postup
- Plechovku Salka vložte do hrnca s vodou a varte 2–2,5 hodiny pri miernej teplote. Snahou je, aby Salko skaramelizovalo. Nechajte vychladnúť a obsah plechovky prelejte do misky. Pridajte zmäknuté maslo a spoločne vyšľahajte.
- Ak sa nechcete zdržiavať varením Salka, môžete ho v obchode kúpiť už skaramelizované.
- Do hotovej zmesi prisypte strúhaný kokos, nadrvené piškóty a dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká hmota.
- Pokiaľ sa vám bude zdať zmes príliš lepivá, pridajte ešte trochu drvených piškót, prípadne kokosu.
- Vypracovanú hmotu vložte na 3 hodiny do chladničky, aby stuhla.
- Zatiaľ čo bude hmota tuhnúť, pripravte si mandle, ktoré budete blanšírovať.
- Mandle zalejte vriacou vodou. Akonáhle bude voda vlažná, mandle vyberte a začnite ich vylupovať. Chyťte mandľu medzi prstami a stlačíte, až zo šupky vykĺzne.
- Následne vyberte cesto a pomocou lyžičky odkrajujte kúsky. Tie budete tvarovať do guličky a doprostred každej z nich zasuniete mandľu.
- Nakoniec každú guličku obaľte v kokose a dajte ich všetky stuhnúť do chladničky.
Máte radi cukroví so Salkom? Potom preskúmajte recepty na karamelové vianočné pečivo , ktoré je plné sladučkého kondenzovaného mlieka.
Diétne nepečené datľové pečivo
Datle slúžia nielen ako lepivá hmota, ktorá zmes spája. Datle obsahujú aj množstvo dôležitých vitamínov a živín. Navyše sú príjemne sladké!
Ingrediencie
- 1 hrnček vykôstkovaných datlí
- ¾ hrnčeka mandlí
- ¾ hrnčeka vlašských orechov
- 2 lyžice chia semienok
- 2 lyžice ľanových semienok
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 lyžica arašidového masla
- 1–2 lyžice kakaa
Postup
- Datle vložte do mixéra, pridajte vylúpané mandle, vlašské orechy, chia aj ľanové semienka a zapnite prístroj na najvyšší stupeň.
- Nechajte mixovať zhruba minútu. Potom vypnite mixér, pridajte zvyšné ingrediencie a znovu mixujte na strednom stupni tak dlho, kým sa nezačne cesto lepiť na nádobu mixéra.
- Pomocou lyžičky odkrajujte zo zmesi rovnako veľké kusy a tvarujte z nich guličky.
- Dajte ich asi na 1 hodinu vychladiť do chladničky a podávajte.
Datle môžete použiť aj v ďalších receptoch na datľové vianočné pečivo .
Nepečené tatrankové guličky
Tatranky má rád snáď každý. Skúste ich použiť do nápaditých cukroviniek!
Ingrediencie
- 4 tatranky
- 15 dkg práškového cukru
- 16 dkg Hery
- 2–3 lyžice rumu
- 2 lyžice kakaa
- trochu vanilkového cukru
- kokos na obalenie
Postup
- Tatranky rozdrobte do misy. Ak vám nechutia, alebo kupujete iné oblátky, môžete ich zameniť.
- Pridajte zmäknutú Heru (prípadne maslo, ak ho máte radšej), k tomu preosejte práškový cukor, prilejte rum, zasypte kakaom a vanilkovým cukrom.
- Vypracujte hladké cesto a z jeho kúskov tvarujte guličky. Tie následne obaľte v kokose.
- Toto nepečené vianočné pečivo môžete podávať len tak, alebo ho vložiť do ozdobných papierových košíčkov.
Dostali ste chuť na pečivo s rumom? Potom sa inšpirujte aj naším jednoduchým receptom na rumové guličky.
Orechové guličky bez pečenia
Orechy sú zdravé, dobré a k Vianociam neodmysliteľne patria. Pridajte ich do chutných guličiek, ktoré vaša rodina aj hostia stopercentne ocenia.
Ingrediencie
- 300 g vlašských orechov
- 150 g zmäknutého masla
- 120 g práškového cukru
- 80 g kokosu
- 5 lyžíc hnedého rumu
- trocha citrónovej šťavy
Postup
- Vlašské orechy pomeľte nadrobno.
- Vložte ich do misy a pridajte k nim ostatné suroviny. Následne vypracujte jednoliatu hmotu.
- Nechajte hmotu oddýchnuť v chladničke. Akonáhle je zmes tuhá, vytvarujte z nej guličky.
- Aby boli guličky rovnako veľké, použite na odmeranie množstva hmoty lyžicu.
- Orechové pečivo môžete obaliť v drvených orieškoch alebo kokose.
Nepečené pečivo z piškót
Hľadáte recept, ktorý by vás nevyšiel veľa peňazí? Potom vyskúšajte pečivo z piškót, ktoré nestojí veľa a skvele chutí!
Ingrediencie
- 16 dkg strúhaných piškót
- 10 dkg cukru múčka
- 2 lyžice mlieka
- 6 dkg masla
- hrsť mletých vlašských orechov
Postup
- Nastrúhané piškóty nasypte do misy a pridajte práškový cukor.
- Pridajte zmäknuté maslo, prilejte mlieko a nakoniec mleté vlašské orechy.
- Vypracujte hladkú zmes, z ktorej budete lyžičkou naberať kúsky a tvarovať z nich stredne veľké guličky.
- Každú guľôčku dajte samostatne do papierového košíčka.
- Máte hotovo!
Zobraziť viac receptov
Nepečené kokosové guličky
Pripravte si kokosové chutné pečivo vo forme guličiek, ktorého príprava vám zaberie len pár minút.
Ingrediencie
- 8 dkg masla
- 18 dkg cukru múčka
- 6 dkg kakaa
- 10 dkg kokosovej múčky
- trochu mlieka
Postup
- Všetky suroviny vložte do misy, zmiešajte a vytvorte zmes, z ktorej tvarujte guličky.
- Hotové guličky obaľte v kokose a nechajte ich v chladničke stuhnúť.
- Môžete podávať.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na kokosové pečivo .
Nepečení snehuliaci
Na Vianoce by nemala byť nuda. To sa týka aj dobrôt, ktoré budú na vašom stole.
Rozveseľte svoj stôl cukrovinkami v tvare snehuliaka! Ocenia to predovšetkým deti.
Ingrediencie
- 200 g kokosu
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g mletých vlašských orechov (je možné použiť aj kúsky bielej čokolády)
- 80 g práškového cukru
- 2 lyžice rumu
- špáradlá
- marcipán alebo guličky či malé okrúhle sušienky na dozdobenie
Postup
- Všetky suroviny zmiešajte a vytvorte jednoliatu hmotu. Pokiaľ hmota nebude držať tvar, pridajte viac kokosu. Pokiaľ sa bude hmota naopak rozpadať, pridajte viac zmäknutého masla.
- Hotovú zmes nechajte odpočinúť v chladničke.
- Zatiaľ čo zmes tuhne, pripravte si špáradlá.
- Z cesta vytvarujte guličky dvoch alebo troch veľkostí.
- Guličky napichujte na špáradlo v poradí od najväčšej po najmenšiu.
- Pokiaľ bude časť špáradla trčať von, odlomte ju.
- Pomocou zdobenia, dotvorte snehuliakom tvár a ďalšie časti.
Ak máte radi kokos, vyskúšajte aj recept na nepečené guličky rafaelo.
Nepečené pečivo zo sušienok
Toto pečivo sa prezýva čokoládový ježko, pretože je vyrobený z drvených sušienok a vlašských orieškov.
Vyskúšajte náš recept a obohaťte svoje sviatočné menu!
Ingrediencie
- 100 g masla
- 395 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 150 g tmavej čokolády
- 250 g čistých sladkých sušienok rozdrvených (podľa vlastného výberu)
- ½ šálky (50 g) sušeného kokosu
- ½ šálky (65 g) nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžičky kakaového prášku
- 290 g extra tmavej čokolády
- 2 lyžice rastlinného oleja alebo kokosového oleja (voliteľné)
Postup
- Formu na pečenie vymažte alebo vyložte papierom na pečenie a odložte ju nabok.
- Maslo, sladené kondenzované mlieko a pol tmavej čokolády vložte do misky, vhodné do mikrovlnnej rúry. Asi 3–4 minúty zahrievajte, kým sa všetko nerozpustí.
- Zmes následne vyberte a premiešajte.
- Pridajte do zmesi drvené sušienky, kokos, vlašské orechy a kakaový prášok. Znovu premiešajte.
- Pripravenú zmes rozotrite do pripravenej formy.
- Ak nechcete používať na roztopenie mikrovlnku, môžete všetko rozpustiť v rajnici na sporáku.
- Rozpustite vo vodnom kúpeli druhú polovicu čokolády a zmes v mise ňou polejte.
- Všetko nechajte chladiť po dobu minimálne 3 hodín.
- V chladničke vám toto nepečené vianočné pečivo vydrží až 5 dní.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orechové vianočné pečivo.
Citrónové nepečené pečivo
Osviežte a ozvláštnite svoj vianočný stôl voňavým citrónovým pečivom!
Ingrediencie
- 2 šálky cukru
- ¾ masla
- ⅔ šálky mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 vrecko citrónového pudingu
- 3,5 šálky ovsených vločiek
Postup
- Na stredne vysokom plameni rozpustite maslo, mlieko a cukor.
- Priveďte do varu a varte po dobu 2 minút.
- Odstavte a vmiešajte zvyšné prísady. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pripravte si podložku alebo plech s papierom na pečenie a pomocou lyžice tvorte hrudky, ktoré na plochu pokladajte.
- Akonáhle hrudky vychladnú, stvrdnú a môžete ich ihneď podávať.
Máte radi puding? Vyskúšajte aj ďalšie výborné recepty na pudingové vianočné pečivo.
Nepečené pečivo s ovocím
Toto pečivo si zamilujú všetci, ktorí sa vyhýbajú cukru. Pripravte si vianočnú dobrotu, po ktorej nepriberiete!
Ingrediencie
- 200 g datlí
- 100 g sušených marhúľ
- 50 g sušených brusníc
- 100 g (1 šálka) ovsených vločiek
- ½ lyžičky morskej soli
- 1 lyžica perníkového korenia
Postup
- Všetky ingrediencie vložte do kuchynského robota a miešajte vysokou rýchlosťou asi po dobu 1 minúty.
- Snahou je docieliť lepkavú zmes, z ktorej môžete tvoriť tvary.
- Zo zmesi sa dá vytvoriť najrôznejšie nepečené vianočné pečivo – saláma, roláda, ruličky, guličky alebo napríklad placky.
- Hotové pečivo vložte na 2 hodiny do chladničky a máte hotovo!
Preskúmajte aj ďalšie nepečené vianočné recepty z datlí.
Zdravé nepečené vianočné pečivo
Pripravte si zdravé pečivo bez rafinovaného cukru a s kokosovým olejom namiesto masla. Určite si pochutíte!
Ingrediencie
- ½ šálky rozpusteného kokosového oleja
- ½ šálky prírodného krémového arašidového masla (alebo mandľového masla)
- ½ šálky kokosového cukru (alebo stévia, podľa chuti)
- ¼ šálky kakaového prášku
- ¼ šálky nesladeného vanilkového mandľového mlieka
- štipka morskej soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 šálky vločiek
Postup
- Rozpustený kokosový olej a arašidové maslo zmiešajte vo veľkej miske.
- Do misky pridajte kokosový cukor, kakaový prášok, mandľové mlieko, morskú soľ, vanilku a ovsené vločky. Miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Na plech, vyložený papierom na pečenie, pokladajte zmes v malých hrudkách.
- Plech vložte do chladničky a nechajte pečivo stvrdnúť.
- Hotové pečivo uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Receptov na nepečené vianočné pečivo je veľa. My sme pre vás vybrali tie najzdravšie, ktoré neobsahujú múku a rafinovaný cukor.
Doprajte si cez Vianoce chutnú maškrtu, po ktorej nebudete mať výčitky svedomia.