Tie najlepšie recepty na sladké aj slané vianočné pečivo zo škvarkov

Škvarkové pečivo je klasikou, ktorá na Vianoce patrí ako jedna z tradícií.

Upečte pečivo, ktoré piekli už naše babičky a majte na stole niečo skutočne výnimočné!

Škvarky so škoricou a marmeládou

Možno by ste ani nespoznali, že nejaké škvarky v tomto pečive sú. Cestu však dodajú vláčnosť a príjemnú slanú chuť, ktorá skvele dopĺňa chuť škorice a sladkosť marmelády.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g mletých škvarkov
  • 100 g cukru múčka
  • 50 g 100% tuku na pečenie
  • 1 vajce
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • ½ lyžičky škorice
  • marmeláda podľa chuti

Postup

  • Najprv zmiešajte múku s cukrom a škoricou.
  • Pridajte škvarky, tuk a vajce.
  • Nakoniec pokvapkajte citrónovou šťavou a nastrúhajte kôru zo starostlivo umytého citrónu.
  • Vypracuje cesto a nechajte ho aspoň hodinu odležať.
  • Cesto potom môžete vyvaľkať a vykrajovať z neho rôzne tvary, ako sa to robí pri lineckom pečive. Môžete tiež vytvoriť malé guličky a dovnútra urobiť jamku na marmeládu.
  • Takto pripravené cesto dajte do rúry, vyhriatej na 200 °C a pečte dozlatista.
  • Na záver zlepte marmeládou (alebo dajte marmeládu do pripravených jamiek) a posypte práškovým cukrom. Cukor môžete ozvláštniť pridaním vanilkového alebo škoricového cukru.

Sladké škvarkové pečivo s červenou marmeládou.
zdroj: i.pinimg.com

Škvarkové tlapky

Chcete recept na naozaj výborné škvarkové pečivo? Tlapky sú dobrotou, ktorá by na vašom stole nemala chýbať.

Tlapky sa objavujú snáď v každej domácej kuchárke a dedia sa často po celé generácie. Pripravte si ich tiež!

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 120 g cukru krupica
  • 250 g mletých škvarkov
  • 2 žĺtky
  • nové korenie, škorica, klinčeky (spolu 1 čajová lyžička)
  • cukor na obalenie

Postup

  • Múku zmiešajte s cukrom, so škvarkami a žĺtkami.
  • Nové korenie, škoricu a klinčeky nameľte najemno a vsypte do cesta (vrchovatá čajová lyžička).
  • Cesto prepracujte, nechajte chvíľu odležať a naplňte ním, vymastené a múkou alebo strúhankou vysypané, formičky.
  • Pečte na 200 °C, a to zhruba 5-7 minút.
  • Tlapky nechajte vychladnúť a až potom ich vyklopte.
  • Na záver ich obaľte v cukre. Pre výraznejšiu sladkú chuť môžete použiť cukor múčku spoločne s vanilkovým cukrom.

Oválne pracny na bielom tanieri.
zdroj: ketkes.com

Výhodou tlapiek je, že nie sú vďaka škvarkom suché. Ak chcete piecť pečivo na poslednú chvíľu, je tento rýchly recept skvelou voľbou. Ak máte vo všeobecnosti málo času, môžete sa inšpirovať našimi ďalšími najrýchlejšími vianočnými receptami.

Slané pečivo zo škvarkov

Vianočné pečivo nemusí byť za každú cenu sladké, a preto prichádzame s nasledujúcim receptom na slanú verziu škvarkového pečiva.

Slané pečivo môže byť veľmi príjemnou zmenou v záplave toľkých sladkostí.

Recept je jednoduchý a určite ho môžete využiť aj počas roka. Slané škvarkové pečivo sa skvele hodí napríklad k pivu.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g mletých škvarkov
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 žĺtok
  • 30 g strúhanej nivy
  • soľ
  • sezamové semienka na posypanie alebo hrubozrnná soľ

Postup

  • Hladkú muchu zmiešajte s práškom do pečiva a pridajte nastrúhané škvarky.
  • Potom pridajte žĺtok s nivou a prisypte soľ (zhruba polovicu čajovej lyžičky).
  • Vypracujte cesto a nechajte ho aspoň hodinu odpočinúť.
  • Z cesta môžete vykrajovať napríklad kolieska, alebo urobiť tyčinky a posypať ich sezamovým semienkom.
  • Pečivo dajte piecť do predhriatej rúry na 180–200 °C. Pečte dozlatista.

Slané pečivo zo škvarkov v tvare širokých valčekov.
zdroj: sacr3-files.s3

Ak vás slaná verzia pečiva zaujala, máme pre vás ďalšie výborné recepty na slané vianočné pečivo!

Strojčekové vianočné škvarkové pečivo našich babičiek

Tento recept robili už naše babičky, a preto je taký skvelý!

Nebojte, budete potrebovať iba strojček na mäso, žiadne iné vymoženosti.

Ingrediencie

  • 2 šálky škvarkov
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • ½ šálky mlieka
  • 4 šálky múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • 1 lyžička klinčeka
  • 1 lyžička škorice
  • 1 šálka hrozienok
  • 1 šálka orechov (podľa vášho výberu)

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • V mlynčeku na mäso pomeľte škvarky. Ak nemáte strojček, škvarky rozsekajte na čo najmenšie kúsky nožom.
  • Do misky vložte pomleté škvarky a pridajte oba cukry. Zmes bude zatiaľ trochu drobivá.
  • Do misky pridajte vajcia, vanilku a mlieko.
  • V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Zmes dobre premiešajte a dajte ju do prvej misy ku škvarkom.
  • Nakoniec pridajte orechy a hrozienka (ak ich v zmesi chcete). Všetko poriadne premiešajte.
  • Pomocou rúk vytvarujte malé guličky, z ktorých pohodlne vytvoríte placky. Ich priemer by mal byť asi 6,5 cm.
  • Placky umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie a ponechajte medzi nimi aspoň 2 cm rozostup, aby sa pri pečení jednotlivé kúsky pečiva nespojili dohromady.
  • Pečte v rúre asi 7 minút, potom pečivo otočte a pečte ďalších 5 minút do doby, než začnú byť placky na dotyk pevné.
  • Po upečení nechajte vychladnúť a podávajte.
  • Ak chcete, môžete pečivo nakoniec posypať práškovým cukrom.

Strojkové pečivo so škvarkami v tvare sušienok.
zdroj: cannedpeachesproject.com

Zaujali vás recepty na pečivo zo škvarkov? Potom by vás mohli zaujímať recepty na sadlové pečivo.

Škvarkové slané pečivo

Máte už dosť sladkostí? Vymeňte na chvíľu všadeprítomnú sladkú chuť za výborný slaný škvarkový chlieb!

Vyskúšajte náš jednoduchý a rýchly recept.

Ingrediencie

  • 2 šálky kukuričnej múky
  • 1 šálka bravčových škvarkov
  • 1 šálka cmaru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice masti

Postup

  • Predhrejte rúru na 230 °C.
  • Dajte masť na panvicu a nechajte ju rozpustiť.
  • Medzi tým, čo sa masť rozpúšťa, zmiešajte v miske kukuričnú múku s vajcami a cmarom.
  • Miešajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja. Podľa potreby pridajte viac cmaru, aby ste vytvorili jemné cesto.
  • Do cesta pridajte škvarky a dobre premiešajte.
  • Do cesta primiešajte rozpustenú masť z panvice a znovu dobre premiešajte.
  • Celé cesto teraz vložte do horúcej panvice a rovnomerne ho rozložte.
  • Celú panvicu vložte do predhriatej rúry a pečte 20–25 minút, kým cesto hore zľahka nezhnedne.
  • Panvicu následne vyberte z rúry a nožom prejdite okolo okrajov chleba, aby ste ho uvoľnili.
  • Chlieb vyklopte na tanier a potrite ho trochou masla.
  • Vaše škvarkové slané pečivo je hotové. Nechajte si chutiť!

Škvarkové slané pečivo z kukuričnej múky.
zdroj: tasteofsouthern.com

Ak chcete sladké škvarkové pečivo, primiešajte do cesta 1 šálku cukru.

Možno je pre vás škvarkové vianočné pečivo novinkou, určite ale stojí za to ho vyskúšať. Uvidíte, že sa po ňom budete vy aj vaši hostia zalizovať!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu