Máme pre vás jedinečné dia vianočné pečivo! Recepty sú plné chutí a nemajú žiadny cukor alebo ho obsahujú iba minimum.
Skoro nespoznáte rozdiel oproti bežným variantom. 🙂
Inšpirujte sa a pochutíte si!
Domáce Rafaelo guličky pre diabetikov
Toto dia kokosové vianočné pečivo je elegantné na pohľad a úžasné na jazyku.
Vyskúšajte klasické Raffaello trošku inak!
Ingrediencie
- 40 g tortových oblátok (nesladených)
- 40 g masla
- 20 g sušeného mlieka
- 1 lyžička rumu
- 2 kocky sladidla (môžete použiť sladidlo aj v inej forme)
- 20 g strúhaného kokosu
Postup
- Sušené mlieko a rozdrvené sladidlo vyšľahajte so zmäknutým maslom a lyžičkou rumu.
- Do vyšľahanej zmesi opatrne vmiešajte rozdrvené tortové oblátky.
- V prípade potreby dajte zmes na chvíľu vychladiť.
- Potom tvarujte malé guličky, ktoré následne obaľte v strúhanom kokose.
- Kokosové guličky skladujte v chlade.
- Pred servírovaním ich môžete vložiť do malých papierových košíčkov s ozdobnou potlačou.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na kokosové vianočné pečivo, na ktorých si určite pochutíte.
Dia vianočné pečivo v tvare rožkov
Upečte si výborné a na pohľad krásne rožteky, ktoré sú navyše bez cukru!
Ingrediencie
- 60 g celozrnnej pšeničnej múky
- 30 g sójovej múky
- 60 g strúhaných mandlí
- 50 g masla
- 1 vajce
- 5 ks sladidla
- strúhané mandle alebo kokos na obalenie
Postup
- Celozrnnú aj sójovú múku preosejte.
- Pridajte strúhané mandle, zmäknuté maslo, vajcia a sladidlo.
- Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte ho zhruba hodinu odpočinúť v chladničke.
- Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte ho prstami na dlhý tenký valec, ktorý rozkrájajte na malé, rovnako veľké, kúsky.
- Z takto pripravených kúskov tvarujte drobné rožteky. Na uľahčenie práce môžete použiť špeciálny plech, určený na prípravu rožkov.
- Rožteky dajte na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte, pri teplote 160 °C, zhruba 10 min.
- Ešte horúce rohlíčky obaľte v strúhaných mandliach.
Preskúmajte tiež ďalšie recepty na išelské vianočné pečivo, ktoré je, ak ho vhodne upravíte, vhodné pre diabetikov.
Mašličky a hviezdičky diétne
Hviezdičky nesmú cez Vianoce chýbať! Dajte ich na svoj stôl v podobe dia vianočného pečiva, po ktorom sa len zapráši.
Ingrediencie
- 180 g strúhaných mandlí
- 90 g masla
- 80 g celozrnnej pšeničnej múky
- 1 lyžička škorice
- 4 žĺtky
- 5 kociek sladidla
- DIA marmeláda alebo lekvár
Postup
- Múku zmiešajte so strúhanými mandľami a pridajte zmäknuté maslo, žĺtky a rozdrvené sladidlo.
- Starostlivo vypracujte cesto a nechajte ho chvíľu odležať.
- Odležané cesto vyvaľkajte do tenkého plátu a vytvarujte z neho hviezdičky, mašličky alebo napríklad srdiečka.
- Vytvarované pečivo pečte, pri teplote 160 °C, maximálne 10 minút.
- Po vychladnutí môžete mašličky a hviezdičky zlepiť pomocou marmelády alebo lekváru vo variante pre diabetikov.
- Hore môžete dať ešte trochu marmelády a do nej usadiť celú olúpanú mandľu.
Zobraziť viac receptov
Dia linecké pečivo
Milujete linecké kolieska, ale chcete sa vyhnúť cukru?
Máme pre vás linecké cesto, ktoré, aj keď neobsahuje žiadny cukor, chutí skvele!
Ingrediencie
- ½ šálky masla
- 2 šálky múky
- 1 šálka granulovaného umelého sladidla
- ⅓ šálky kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 1 šálka mletých mandlí
- ½ šálky malín (čerstvých alebo mrazených)
Postup
Cesto:
- Vo veľkej mise zmiešajte maslo a sladidlo, a to pomocou mixéra.
- V priebehu miešania postupne pridávajte vajce a vanilku.
- Preosejte múku a pridajte ju k zmesi. Pridajte aj prášok do pečiva a sódu. Ďalej miešajte ručne.
- Pridajte kyslú smotanu a mandle.
- Pripravené cesto rozdeľte na polovicu (do dvoch misiek) a nechajte 2 hodiny odpočívať v chladničke.
- Dajte predhriať rúru na 180 °C.
- Medzi tým, čo sa rúra predhrieva, vyvaľkajte cesto na pomúčenej doske. Cesto by malo byť vyvaľkané na vrstvu s výškou asi 3 mm.
- Pomocou formičiek z cesta vykrojte tvary bez stredového výrezu.
- To isté zopakujte s druhou polovicou cesta, ale vykrojte z neho tvary s vyrezaným stredom.
- Pripravené pečivo dajte na plech (alebo na dva), vyložený papierom na pečenie, a to asi 3 cm od seba.
- Plechy vložte do rúry a pečte 6-8 minút.
- Akonáhle je dia linecké pečivo hotové, nechajte ho vychladiť.
Náplň:
- Pečivo chladne a vy máte chvíľu času, pripraviť si náplň z malín.
- Ak máte maliny mrazené, vytiahnite ich z mrazničky ešte pred prípravou cesta, aby stihli rozmrznúť.
- Maliny rozmixujte v mixéri dohladka a pridajte do nich trošku sladidla. Množstvo je čisto na vás, podľa toho, ako veľmi sladké pečivo máte radi.
- Takto pripravenou zmesou potierajte linecké kolieska a zlepujte ich k sebe.
- Teraz už len stačí, aby ste si na skvelom dia pečive pochutili.
- V rámci prípravy náplne môžete použiť aj dia želírovací cukor, napríklad od značky Labeta, vďaka ktorému vytvoríte zmes, pripomínajúcu klasický džem.
Linecké pečivo je možné pripraviť mnohými spôsobmi. Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé vianočné pečivo a vyberte si postup, ktorý vám bude najviac vyhovovať.
Dia nepečené pečivo s čokoládou
Hovoríte si, že pečivo bez cukru a čokoláda nejdú k sebe?
Nenechajte sa mýliť. Naše dia sušienky s čokoládou sú 100% bez cukru, a to vrátane čokolády!
Ingrediencie
- 1 a ⅔ šálky + 1 lyžička ovsenej múky bez lepku
- 3 lyžice čistého javorového sirupu
- 3 lyžice kokosového oleja
- 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 čokoláda pre diabetikov (nasekať na pravidelné kúsky)
Postup
- V mise zmiešajte ovsenú múku, javorový sirup, olej a vanilku.
- Miešajte, kým zmes nezhustne a všetky ingrediencie sa neprepoja.
- Do zmesi pridajte čokoládové kúsky a vytvorte cesto.
- Pomáhajte si naberačkou, ktorou naberajte cesto a vytvárajte rovnako veľké guličky.
- Asi na 5 minút nechajte guličky odstáť, aby sa spevnili.
- Môžete podávať.
Výhodou sušienok je, že ich môžete podávať nielen ako dia pečivo v čase Vianoc, ale aj celoročne ku káve či čaju.
Výborné vianočné dia pečivo
Toto pečivo obsahuje trochu cukru, ale je to tak zanedbateľné množstvo, že si na ňom môžu pochutnať aj ľudia s diabetom. Navyše je možné klasický cukor zameniť za cukor pre diabetikov.
Ingrediencie
- 2 a ⅓ šálky múky
- 1 lyžička cukru (môžete použiť dia cukor na pečenie, ktorý zoženiete na internete alebo v predajniach so zdravou výživou)
- 1 lyžička citrónovej kôry
- ¼ lyžičky soli
- ½ šálky repkového oleja
- 200 ml ľadovej vody
- 1 lyžica studeného odstredeného mlieka
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, citrónovú kôru a soľ.
- Pridajte do zmesi olej a pomocou mixéra vypracujte drobivú zmes.
- Teraz pridajte vodu a mlieko a zľahka všetko premiešajte pomocou vidličky.
- Začnite cesto spracovávať rukami, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti a nechajte asi 30 minút v chladničke.
- Následne z cesta môžete vyvaľkať placky, alebo vytvoriť valčeky či bochníčky. Tvar záleží len na vás.
- Pripravené cesto vložte do rúry, predhriatej na 180 °C a pečte asi 30 minút.
- Cesto treba strážiť. Akonáhle uvidíte, že začne zlatnúť, vyberte ho z rúry.
Ak chcete z cesta upiecť chlieb, pridajte doň kvasnice a nechajte vykysnúť. Následne pečte, v predhriatej rúre, asi štvrť hodiny na 250 °C a následne ďalšiu pol hodinu na 150 °C.
Dia vianočné pečivo nie je o nič menej dobré ako to klasické.
Aj keď neobsahuje cukor alebo je v ňom cukru minimum, pochutnáte si na ňom a vaša rodina a priatelia často ani nespoznajú, že sa jedná o pečivo pre diabetikov.