Škoricové vianočné pečivo má nielen neodolateľnú chuť, ale aj vôňu.
Navyše do jeho pečenia môžete zapojiť celú rodinu!
Užite si spoločné chvíle a vytvorte škoricové dobroty, po ktorých sa len zapráši!
Škoricové hviezdičky s karamelovým krémom
Sladučký karamel zaručuje skvelú výslednú chuť každého pečiva. Čo viac, v kombinácii so škoricou získate jedinečný pokrm, na ktorom si vy aj vaši hostia zaručene pochutíte!
Ingrediencie
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice (nemusia byť príliš vrchovaté)
- 180 g zmäknutého tuku na pečenie (Hera)
- 3 žĺtky
Škoricový krém do cukroviniek:
- 75 ml smotany na šľahanie
- 90 g cukríkov značky Toffo
- 100 g zmäknutého masla
Postup
Cesto:
- Múku s práškovým cukrom a škoricou preosejte do misy, pridajte zmäknutú Heru, žĺtky a vypracujte jemné cesto.
- Z cesta urobte valček, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na pár hodín odpočinúť do chladničky.
- Cesto si môžete jeden deň pripraviť a spracovávať ho až na druhý deň. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na plát o hrúbke 0,3–0,5 cm.
- Z plátu vykrojte hviezdičky, prekladajte ich na plech, vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry, predhriatej na 160 °C.
- Pečte dozlatista a ešte horúce kúsky rozložte na rovnú plochu (napr. na drôtenú podložku na pečivo) a nechajte ich vychladnúť.
Krém:
- Do malého hrnca nasypte Toffo cukríky a zalejte ich šľahačkou. Kastrólik postavte na mierny oheň a pomaly zahrievajte.
- Nezabudnite zmes celý čas miešať, kým sa cukríky úplne nerozpustia a nespoja sa šľahačkou. Potom zmes odstavte a počkajte, kým trochu vychladne.
- Nesmiete však čakať dlho, aby zmes úplne nestuhla. Následne pridajte zmäknuté maslo, ktoré v zmesi dôkladne rozmiešajte.
- Vzniknutým krémom zlepujte vždy dve hviezdičky k sebe.
- Opatrne ich, po namazaní, naskladajte na väčšie miesto alebo tácku a dajte stuhnúť do chladničky.
Ďalšiu inšpiráciu na výrobu skvelých krémov nájdete v našich receptoch s plnenými vianočnými cukrovinkami .
Vykrajované škoricové vianočné pečivo
Pečivo, prevoňané škoricou, je o to zaujímavejšie, že obsahuje osviežujúcu chuť a vôňu citrónovej kôry a klinčekov. Nebojte sa experimentovať!
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 140 g masla
- 120 g cukru múčka
- 1 celé vajce
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky sušenej citrónovej kôry
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
Postup
- Najskôr do misy preosejte hladkú múku s práškovým cukrom, prisypte škoricu, citrónovú kôru, mletý klinček a všetky suroviny premiešajte.
- Pridajte pokrájané zmäknuté maslo, vajcia a vypracujte hladké cesto, urobte z neho guľu a tú potom zabaľte do potravinovej fólie. Dajte cez noc odležať do chladničky.
- Druhý deň cesto rozvaľkajte na plát o hrúbke asi 0,4 cm a vykrojte z neho rôzne tvary.
- Naskladajte ich na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre, predhriatej na 150 °C, a to asi 15-20 minút.
Zobraziť viac receptov
Škoricové kolieska
Čo by boli Vianoce bez koliesok prevoňaných škoricou?
Vyskúšajte tento jednoduchý recept a užite si so svojou rodinou alebo priateľmi veľa zábavy pri ich zdobení!
Ingrediencie
Cesto:
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- 100 g cukru múčka
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 vajce
Zdobenie:
- 1 vajce na potretie
- mleté vlašské orechy a cukor kryštál na posypanie
Postup
- Všetky ingrediencie dajte do misy a ručným šľahačom vypracujte hladkú zmes.
- Zmes preložte na dosku a rukami vypracujte hladké cesto. Hotové cesto vložte do vrecka a nechajte ho v chladničke aspoň 2 hodiny odležať.
- Pred tým, než budete chcieť s cestom ďalej pracovať, je nutné ho, aspoň pol hodiny vopred, vybrať z chladničky, aby zmäklo.
- Vyvaľkajte z cesta plát, vykrajujte kolieska a rozložte ich na plech vymastený tukom alebo vyložený papierom na pečenie.
- Potrite každé koliesko rozšľahaným vajcom a posypte ho zmesou kryštálového cukru a mletých vlašských orechov (orechy môžete tiež posekať).
- Kolieska pečte v rúre, predhriatej na 160 °C, a to zhruba 10 minút.
- Po vychladnutí môžete škoricové vianočné pečivo ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
- A máte hotovo!
Nechcete vážiť? Potom si pripravte hrnčekové škoricové pečivo, ktoré budete mať hotovo „raz dva“.
Škoricové zlepované pečivo
Toto pečivo je plné lásky a skvelej chuti škorice. Upečte si linecké kolieska tak trochu inak.
Ingrediencie
- 1 a ¼ šálky múky
- ½ šálky cukru
- 1 lyžička škoricového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 veľké vajce
- 3 lyžice nesoleného masla
- štipka soli
- džem na lepenie
- trochu mlieka alebo vody (pre prípad, že by ste potrebovali cesto zriediť)
Postup
- V hlbokej miske zmiešajte múku, soľ, škoricu, cukor a prášok do pečiva.
- Pridajte vajcia a rozpustené maslo.
- Pokiaľ sa cesto dostatočne nespojilo a máte pocit, že je suché, pridajte lyžičku mlieka alebo vody.
- Nechajte cesto chvíľku odležať a rozohrejte si rúru na 180 °C.
- Vezmite dva plechy a vyložte ich papierom na pečenie.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej ploche do výšky 3–4 mm a pomyselne ho rozdeľte na dve polovice.
- Z jednej polovice vykrojte, pomocou formičky, tvary bez výrezu. Z druhej polovice vykrojte, v rovnakom počte, tvary s výrezom.
- Pečivo vložte do rúry a pečte ho asi 10–13 minút, kým nezačnú jednotlivé kúsky zlatnúť.
- Akonáhle je všetko dopečené, nechajte pečivo vychladnúť a následne, pomocou džemu alebo krému, zlepte kúsočky k sebe.
- Teraz už vám zostáva len pochutnať si na skvelom zlepovanom vianočnom pečive.
Inšpiráciu pre ďalšie pečenie môžete nájsť v receptoch na zdravé pečivo zo škorice. Preskúmajte ich!
Škoricové pečivo z lisu na cesnak
Hovoríte si, že lis na cesnak nemôže poslúžiť pri výrobe cukroviniek? Práve naopak!
Vďaka lisu vytvoríte jeden z najzaujímavejších druhov cukroviniek.
Ingrediencie
- 1 šálka teplého mlieka
- ½ šálky + 1 lyžica cukru kryštál
- 1 lyžica suchého droždia
- 2 veľké vajcia (v izbovej teplote)
- 6 lyžíc rozpusteného masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 šálky múky
- 1 lyžička morskej soli
- 1 lyžička mletej škorice
Postup
- Zohrievajte mlieko asi minútu, aby bolo teplé, ale nie horúce.
- Mlieko vlejte do misy a za stáleho miešania pridajte lyžicu cukru a lyžicu droždia. Miešanie vám uľahčí použitie mixéra.
- Miešajte po dobu 5 minút, kým zmes nezačne peniť.
- Do zmesi, za stáleho miešania, pridajte cukor, maslo, vajce a vanilkový extrakt. Aby sa vám cesto miešalo pohodlnejšie, použite háčik, ktorý by mal byť súčasťou sady metličiek k mixéru.
- Do zmesi pridajte múku, soľ a škoricu a miešajte. Najprv miešajte pomaly a postupne zvyšujte rýchlosť mixéra.
- Miešajte dovtedy, kým sa z cesta nestane veľká guľa. Cesto by malo byť hladké a iba ľahko lepkavé.
- Pokiaľ je cesto príliš lepkavé a nepodarilo sa vám vytvoriť guľu, pridajte viac múky (aspoň lyžicu).
- Pomúčte dosku a cesto na ňu umiestnite. Začnite ho hniesť rukami, a to po dobu 3–5 minút, kým nezačne byť elastické.
- Následne cesto vložte do misy a prikryte ho veľkým teplým uterákom alebo utierkou. Misku umiestnite do tepla, aby mohlo cesto vykysnúť. Nechajte cesto kysnúť asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť neznásobí.
- Akonáhle je cesto pripravené, pripravte si plech a položte naň papier na pečenie.
- Z cesta vždy vezmite malú hrudku, dajte ju do lisu na cesnak a prelisujte ju priamo na plech. Vzniknú vám rezancové hrudky.
- Takto pripravené hrudky pečte, v predhriatej rúre, na 165 °C, a to po dobu 8 minút, kým cesto nezačne hnednúť.
- Hotové vianočné pečivo so škoricou môžete na záver posypať práškovým cukrom s prímesou vanilky.
- Pred podávaním nechajte pečivo odležať niekoľko dní.
Škoricového vianočného pečiva sa naozaj nebojte. Chutí snáď každému a vôňa škorice vie navodiť naozaj úžasnú vianočnú atmosféru.
Máte radi škoricu, ale uznávate surovú stravu? Potom sa inšpirujte našimi receptami na nepečené škoricové vianočné pečivo.