Slané vianočné pečivo príde vhod tým, ktorí sa z nejakého dôvodu chcú vyhnúť cukru.
Snažíte sa schudnúť alebo už jednoducho len máte dosť sladkostí, ktoré sú cez Vianoce všade naokolo?
Skúste niečo nové a ako inšpiráciu použite našich 5 skvelých receptov!
Škvarkové kolieska so masťou
Možno si hovoríte, že škvarkové pečivo nie je príliš zdravé, ale pokiaľ to s ním nebudete preháňať, nemalo by vám nijako uškodiť.
Čo viac, určite si na ňom skvele pochutíte!
Ingrediencie
- 250 g hrubej múky
- 250 g hladkej múky (môžete nahradiť špaldovou)
- 1 vajce
- 20 g droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 1/2 lyžičky soli
- 200 g škvarkov
- 110 g bravčovej masti vo vaničke
Postup
- Do misy rozdrobte droždie, prisypte cukor a miešajte, kým nie je všetko dôkladne premiešané.
- Prilejte 50 ml teplého mlieka, pridajte 1 lyžicu múky, zamiešajte a dajte, po dobu 20 minút, odpočívať na teplé miesto.
- Do kvásku pridajte vajce, zvyšné mlieko, oba druhy múky, soľ, masť a nakoniec aj nasekané škvarky.
- Všetky suroviny spracujte veľmi dôkladne, aby vzniklo jemné hladké cesto s kúskami škvarkov.
- Cesto dajte na teplé miesto a nechajte ho 2 hodiny odpočívať, aby vykyslo.
- Akonáhle je cesto nakysnuté, preložte ho na pomúčenú dosku, vyvaľkajte na plát o výške 0,5 cm a vykrojte z neho kolieska.
- Na vykrajovanie môžete použiť buď klasickú formičku, alebo menší pohárik, pokiaľ nenájdete, medzi formičkami, ten správny tvar.
- Preložte kolieska na plech a vložte do rúry, predhriatej na 200 °C. Pečte dozlatista.
- Výhodou tohto slaného pečiva je fakt, že sa môže pokojne konzumovať aj teplé.
Škvarkové kolieska pripomínajú sušienky. Ak si chcete pripraviť zdravé slané sušienky, vyskúšajte recept na mrkvové sušienky bez cukru!
Vykrajované sadlové pečivo
Zvláštnosťou cesta pri tomto pečive je jeho kysnutie pod vodou.
Po upečení je pečivo veľmi mäkké a priamo sa rozplýva na jazyku. Navyše ho môžete konzumovať hneď po upečení.
Ingrediencie
- 40 dkg hladkej múky
- 30 dkg zmäknutej masti vo vaničke (môžete zvoliť aj domácu masť)
- 1 zarovnaná lyžica škrobu (Solamyl)
- 6 polievkových lyžíc mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- štipka soli
- 1/4 lyžičky cukru
- 5 až 6 lyžíc strúhaného syra
- 1/2 lyžičky pálivej papriky
Postup
- Začnite tým, že prihrejete mlieko s cukrom, ale len tak, aby zmes bola vlažná.
- Do mlieka s cukrom rozdrobte droždie a rozmiešajte.
- Odložte na teplé miesto, aby mohlo droždie pracovať. Do misy preosejte hladkú múku, premiešajte ju so soľou, prisypte škrob, pridajte zmäknutú masť, kvások, papriku, syr a dôkladne vypracujte cesto, z ktorého následne utvorte guľu.
- Pripravte si inú misu, nalejte do nej studenú vodu, ponorte do nej cesto a nechajte kysnúť do druhého dňa.
- Pokiaľ sa vám nechce čakať, je možné nechať cesto kysnúť len 2 až 4 hodiny.
- Vykysnuté cesto vyberte z vody, nechajte trochu odkvapkať a položte ho na pomúčenú dosku. Pri tomto ceste ale niekedy nebýva nutné dosku posypávať múkou, pretože sa nelepí.
- Vyvaľkajte plát s výškou asi 3 mm a vykrojte z neho rôzne tvary.
- Presuňte pečivo na plech, vyložený papierom na pečenie a posypte syrom, rascou alebo sezamovými semienkami.
- Pečivo vložte do rúry, predhriatej na 180 °C, a pečte dozlatista, asi 12–15 minút.
- Aby ste sa uistili, že je pečivo hotové, môžete do neho zapichnúť špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, máte svoje slané vianočné pečivo zo sadla hotové.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na sadlové pečivo.
Slané syrové pečivo
Chcete tento rok na Vianoce prekvapiť niečím originálnym?
Potom vyskúšajte tieto jedinečné slané cukríky! Uvidíte, že vaši stravníci nebudú hovoriť o ničom inom.
Ingrediencie
- 2 plátky šunky
- 1 list morskej riasy
- 4 obaly na jarné závitky (každý nakrájaný na 4 kusy)
- 100 g syra tehla (druh podľa chuti) nakrájaného na tyčinky
- zemiakový škrob rozpustný vo vode
Postup
- Riasy nakrájajte na tenké prúžky a vyrežte z nich bodky.
- Z jedného plátku šunky vykrojte koncom cukrárskej špičky malé kolieska. Druhý plátok nakrájajte na tenké prúžky.
- Nakrájané syrové tyčinky ozdobte pripravenými surovinami v najrôznejších tvaroch.
- Každý kúsok ozdobenej syrovej tyčinky zabaľte ako cukrík do obalu na jarné závitky a vložte do rozpáleného oleja.
- Cukríky smažte, kým obal nezozlatne. Máte hotovo!
Zobraziť viac receptov
Linecké slané vianočné pečivo
Máte radi klasické linecké pečivo? Potom pre vás máme jeho druhú variantu, a to v slanom prevedení.
Vyskúšajte náš zaujímavý recept a pochutnajte si na slaných lineckých cukrovinkách.
Ingrediencie
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 4 lyžice studenej vody
- 125 g masla
Postup
- Múku preosejte do misy, pridajte, na kocky nakrájané, zmäknuté maslo, vodu, soľ, žĺtok a vypracujte hladké cesto, z ktorého utvorte malý bochník.
- Cesto dajte oddýchnuť do chladničky, a to minimálne na hodinu. Ideálne nechajte cesto v chladničke do druhého dňa.
- Následne cesto vyvaľkajte, vykrojte z neho kolieska, hviezdičky alebo akýkoľvek iný tvar, naskladajte všetko na plech, vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry, predhriatej na 180–200 °C.
- Hotové slané vianočné pečivo spoznáte tak, že sú okraje ľahučko hnedkasté. Po upečení nechajte vychladnúť a zlepujte ľubovoľnou slanou náplňou.
- Skvelá je napríklad cesnaková či syrová nátierka alebo napríklad šunková pena. Jednoducho použite slanú náplň podľa svojho uváženia.
Upečte si z lineckého cesta aj ďalšie dobroty, ktoré sú navyše zdravé! Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé vianočné pečivo.
Slané nepečené pečivo
Táto slaná dobrota poteší predovšetkým milovníkov rýchlych a jednoduchých receptov. Pokrm totiž budete mať hotový za 10 minút!
Ingrediencie
- 1,5 šálky kokosového cukru
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1/2 plechovky kokosového mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 2,5 šálky jemne strúhaného kokosu
- 1 šálka veľkých kokosových vločiek
- 2/3 šálky horkej čokolády (nalámanej na kúsky)
- 1/2 šálky mandľového alebo kešu masla (voliteľné)
Postup
- Vo veľkom hrnci zmiešajte kokosový cukor, kokosový olej a kokosové mlieko. Zmes priveďte do varu a varte 2 minúty, kým karamel nezhustne. Občas premiešajte, aby sa zmes nezlepila.
- Odstavte karamel z ohňa a pridajte vanilku, morskú soľ a kokos alebo ovsené vločky. Premiešajte, aby sa spojili. Pokiaľ používate mandľové alebo kešu maslo, dôkladne ho vmiešajte.
- Nakoniec pridajte kúsky čokolády a spojte, miešajte čo najmenej, aby kúsky zostali neporušené.
- Sušienky naporciujte na pergamenom vyložený alebo nepriľnavý plech a nechajte vychladnúť.
- Sušienky budú tuhé po 3–4 hodinách. Nemusíte ale čakať tak dlho – sušienky sú dobré, aj keď sú ešte teplé a mazľavé.
Cukrovinky so slaným karamelom
Hovoríte si, ako môže byť pečivo slané, keď je v ňom karamel? Kúzlo receptu spočíva v tom, že tu je karamel slaný.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 šálka masla (rozpusteného pri izbovej teplote)
- 110 g smotanového syra
- 1 šálka cukru kryštál
- 1 žĺtok
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička soli
- 2 a ¾ šálky múky
Výplň:
- Slaný karamel (pri výrobe postupujte podľa receptu na slaný karamel)
Postup
- V miske rozšľahajte maslo, syr a cukor. Šľahajte strednou rýchlosťou po dobu asi 2 minút. Vytvoríte tak ľahký a nadýchaný krém.
- Pridajte žĺtok, vanilku a soľ. Všetko jemne premiešajte, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili.
- Pridajte múku a pomocou mixéra, pri nízkej rýchlosti, šľahajte, kým sa všetko nepremieša.
- Cesto zakryte a dajte chladiť minimálne na 2 hodiny do chladničky.
- Keď je cesto vychladené, vyberte ho z chladničky a rozdeľte ho na 2 rovnaké porcie.
- Ľahko pomúčte pripravenú dosku a vyvaľkajte na nej cesto.
- Cesto nakrájajte na, asi 6 cm, prúžky a karamelom každý pruh, v jeho strede, natrite. Cesto karamelom nenatierajte až po okraj. Ponechajte si asi 1 cm voľného cesta z oboch strán.
- Natreté cesto pevne zmotajte do roliek. Netlačte ale príliš, aby karamel nevytiekol.
- Takto pripravené ruličky zabaľte do potravinovej fólie a dajte znovu chladiť aspoň na 4 hodiny do chladničky. Vhodné je nechať cesto chladiť cez noc.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Z roliek odoberte fóliu a nakrájajte ich na cca 1 cm slimáky.
- Slimáky dajte na plech s rozostupmi 2,5 cm a pečte ich 10–12 minút, kým okraje nebudú ľahko zlaté.
- Akonáhle pečivo so slaným karamelom vyberiete z rúry, posypte ho jemne morskou soľou a nechajte vychladiť.
- Máte hotovo!
Sviatočné slané pečivo z lístkového cesta
Toto slané pečivo je nielen dobré, ale poteší aj na pohľad. Pripomína totiž vianočný stromček, ktorý k Vianociam jednoznačne patrí!
Ingrediencie
Pesto:
- 2 lyžice sušených paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- bazalka na dochutenie
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- korenie
Cesto:
- pesto zo sušených paradajok
- 2 lyžice mäkkého kozieho syra
- 2 listy lístkového cesta (môžete si pripraviť svoje cesto doma alebo ho kúpiť hotové v potravinách)
- 2 polievkové lyžice postrúhaného syra (syr zvoľte podľa svojej chuti – výborný je syr Gouda)
- 1 vajce
- ½ lyžičky sušeného oregana
Postup
Pesto:
- Sušené paradajky rozmixujeme na drobno v mixéri. Ak nemáte mixér, paradajky nakrájajte.
- Následne paradajky zmiešajte so zvyškom ingrediencií a dochuťte bazalkou, soľou a čiernym korením.
Cesto:
- Predhrejte rúru na 200 °C a na plech si pripravte papier na pečenie.
- Do misky vložte všetky ingrediencie spoločne s pripraveným pestom a dobre premiešajte.
- Rozbaľte 1 list cesta a dajte ho na plech.
- Odrežte 2 prúžky v spodnej časti listu a vytvorte kmeň stromu, ktorý bude mať rozmery 2,5 x 2,5 cm.
- Prerežte cesto diagonálne k hornej časti lístkového cesta a vytvorte dlhý trojuholníkový tvar, ktorý odstráni prebytočné pečivo na oboch stranách.
- Na slané pečivo rozprestrite tenkú vrstvu zmesi s pestom a posypte 1 polievkovou lyžicou syra.
- Rozbaľte druhý list lístkového cesta a položte ho na vrchol trojuholníka. Opatrne ho rozbaľte smerom dole.
- Ľahko na cesto tlačte a opatrne odrežte strany tak, aby zodpovedali prvému trojuholníku. Prebytočné cesto odstráňte.
- V ceste vyrežte silné vetvy z oboch strán a ponechajte pozdĺžnu medzeru uprostred od kmeňa „stromu“ k jeho špičke.
- „Vetvy“ otočte smerom od vás, za pomoci dvoch otočení a pokúste sa dotknúť spodných vetiev.
- Pokračujte v tomto pohybe smerom nahor.
- Celý strom potrite rozšľahaným vajcom a posypte zvyšným syrom a sušeným oreganom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 20 minút, kým cesto nezíska zlatohnedú farbu.
- Nechajte vychladnúť a podávajte.
Doprajte sebe aj svojim hosťom príjemnú zmenu v podobe slaných vianočných cukroviniek. Recepty môžete využiť nielen na Vianoce, ale aj pri oslavách Silvestra alebo pri príležitosti narodeninových osláv.