Vyskúšajte nápadité recepty na vianočné pečivo s kávou. Budete sa zalizovať!

Kávové vianočné pečivo je obľúbené pre svoju originálnu vôňu a výraznú chuť.

Prevoňajte cez Vianoce svoju kuchyňu nezameniteľnou arómou kávy a pochutnajte si na našich skvelých kávových receptoch!

Kávové srdiečka

Kávové srdiečka sú naozaj plné kávy, pretože je obsiahnutá nielen v ceste, ale aj v samotnom kréme.

Ingrediencie

Na výrobu cesta:

  • 250 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 polievková lyžica instantnej alebo mletej kávy
  • 70 g cukru múčka
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • mlieko podľa potreby

Na výrobu krému:

  • 130 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 125 ml silnej uvarenej kávy
  • 1 polievková lyžica hrubej múky

Postup

  • Múku s práškovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva preosejte na dosku, urobte uprostred jamku, pridajte žĺtky, na kúsky nakrájané maslo, kávu, oriešky a trochu mlieka.
  • Vypracujte hladké a pružné cesto. Cesto nesmie byť príliš tuhé, ale ani veľmi riedke.
  • Mlieko pridávajte opatrne po troškách a vždy dôkladne zapracujte, než pridáte ďalšie.
  • Akonáhle má cesto hladkú a pružnú konzistenciu, dajte ho odpočinúť do chladničky asi na 1 hodinu. Následne cesto rozvaľkajte na, cca pol centimetrový, hrubý plát a začnite vykrajovať srdiečka.
  • Pripravte si plech, dajte naň papier na pečenie (ak nemáte, tak ho namažte tukom) a naskladajte naň srdiečka. Pečte vo vyhriatej rúre na 170 °C, a to do doby, než srdiečka zružovejú.
  • Zatiaľ čo sa perníčky pečú, pripravte si krém.
  • Uvarenú kávu zvarte s múkou, aby vznikla kaša. Odstavte a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým dajte do misy nakrájané zmäknuté maslo, prisypte cukor a spoločne vymiešajte do hladkej peny.
  • Pridajte kávovú kašu a dôkladne premiešajte, až bude krém hladký.
  • Po upečení nechajte srdiečka vychladnúť a potom, za pomoci krému, zlepujte vždy 2 srdiečka k sebe.
  • Nakoniec môžete ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu, a to napríklad čokoládovou polevou alebo cukrárskym zdobením.

Sú vašimi obľúbenými cukrovinkami sladkosti plné krému? Potom si pripravte niektorý z receptov na plnené vianočné pečivo.

Vianočné kávové pečivo, v tvare srdca, zdobené krémom.
Zdroj: hithit.com

Vianočné kávové kolieska

Máte radi linecké kolieska? Potom vás tento recept poteší. Jedná sa o podobný recept, ale obohatený o voňavú kávu.

Ingrediencie

  • 200 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 50 g cukru múčka
  • 1/2 lyžičky kávy
  • 2 žĺtky
  • pikantná marmeláda na zlepovanie
  • čokoládová poleva na zdobenie

Postup

  • Z múky, zmäknutého masla, cukru, žĺtkov a kávy vypracujte hladké cesto, ktoré rovno môžete vyvaľkať na pomúčenej doske.
  • Vykrajujte kolieska, uskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Kolieska pečte tak dlho, kým nezačnú ružovieť.
  • Kolieska nechajte vychladnúť a potom ich zlepte marmeládou a potrite ich čokoládovou polevou.
  • Ozdobiť ich môžete podľa vlastného vkusu. Krásne sa vyníma kokos.

Máte radi kokos? Potom sa inšpirujte ďalšími receptami na kokosové pečivo.

Cukrovie na Vianoce s kávou, v tvare koliesok, lepené marmeládou.
Zdroj: tasteofhome.com

Kávové hviezdičky

Ku kúzelnej decembrovej atmosfére patria hviezdičky. Preto ich môžete pripraviť vo forme výborných kávových vianočných cukroviniek.

Ingrediencie

Na výrobu cesta :

  • 250 g hladkej múky
  • 60 g cukru múčka
  • 150 g tuku Hera
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička silnejšej čiernej kávy
  • Štipka citrónovej kôry

Na polevu:

  • 80 g bielej čokolády
  • 50 g stuženého tuku (Omega)
  • 1 lyžička rozpustnej kávy (Velvet Creme)

Postup

  • Do misy preosejete múku s práškovým cukrom, pridajte Heru, žĺtok, kávu, citrónovú kôru a vypracujte hladké cesto.
  • Vyvaľkajte asi polcentimetrový plát, vykrajujte z neho hviezdičky a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte zhruba 10 minút. Po upečení nechajte hviezdičky vychladnúť.
  • Zatiaľ čo sa hviezdičky piekli, pripravili ste si polevu, do ktorej budete perníčky namáčať.
  • Rozdeľte si hviezdičky na polovicu. Jednu polovicu namočte do polevy z bielej čokolády a nechajte zaschnúť. Tieto hviezdičky budú slúžiť ako vršky.
  • Druhú polovicu hviezdičiek potrite marmeládou alebo krémom a zlepujte s hviezdičkami, ktoré už majú polevu.

Cukrovie z kávy, v tvare hviezdičiek, posypané bielym cukrárskym zdobením.
zdroj: bakeat350.net

Netradičné kávové vianočné pečivo

Nudí vás klasické pečivo? Vyskúšajte nápaditú dobrotu, a to kávové zrnká obalené v káve.

Recept je rýchly, jednoduchý a veľmi dobrý.

Ingrediencie

  • 1 šálka kávových zŕn
  • 12 balení rozpustnej čokolády (môžete zvoliť čokoládu, ktorá je určená na prípravu fondue)

Postup

  • Čokoládové kúsky nasypte do misky, ktorú umiestnite do vodného kúpeľa. Čokoládu miešajte a počkajte, kým sa rozpustí.
  • Do roztopenej čokolády prisypte kávové zrná a obaľte ich zo všetkých strán.
  • Obalené kávové zrná vysypte na plech, ktorý ste vopred pokryli papierom na pečenie a jednotlivé zrnká od seba oddeľte vidličkou.
  • Takto pripravené zrnká umiestnite do chladničky na 30 minút.
  • Akonáhle zrnká vychladnú a čokoláda stuhne, môžete ich z plechu vysypať do misky alebo do papierových košíčkov a vytvoriť tak trochu iné kávové vianočné pečivo.

Pokiaľ vám príde oddeľovanie jednotlivých zrniek únavné, môžete ich z čokoládového kúpeľa vkladať priamo do košíčkov, a vytvoriť tak zhluky viacerých čokoládových zrniek.

Vianočné pečivo s kávovými zrnami, obalenými v čokoláde, servírované v zelených a oranžových papierových košíčkoch.
zdroj: intimateweddings.com

Kávové oválky trochu inak

Vyskúšajte tento recept na naozaj skvelé vianočné pečivo. Kávové oválky sú klasikou, ktorá by na vašom vianočnom stole nemala chýbať.

My pre vás navyše máme originálny recept, ktorým svoju rodinu aj priateľov určite milo prekvapíte.

Ingrediencie

  • 1 a ½ šálky polohrubej múky
  • ¾ šálky nesladeného kakaového prášku
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 lyžičky kávy espresso
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 a ½ kocky masla
  • 1 šálka cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ¾ šálky jemne nasekaných lieskových orieškov

Postup

  • V miske zmiešajte múku, kakaový prášok. soľ, espresso a škoricu.
  • Pomocou ponorného mixéra zmiešajte zmäkčené maslo a cukor. Prístroj zapnite na vysoký stupeň rýchlosti. Vytvoríte tak ľahký a nadýchaný krém.
  • Pridajte vajcia a vanilku. Jemne miešajte, kým sa všetko nespojí. Trvá to asi 1 minútu.
  • Pridajte múku do misy s vajcom a vanilkou a opäť miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto dajte do chladničky asi na 1 hodinu a rozohrejte si rúru na 175 °C.
  • Na plech si pripravte papier na pečenie, na ktorý, pomocou lyžice, umiestnite rovnako veľké kúsky cesta. Veľkosť si určite sami podľa toho, aké veľké oválky chcete.
  • Plech vložte do rúry a pečte asi 13 minút.
  • Potom nechajte oválky, na drôtenom stojane, vychladnúť.
  • Hotové kávové oválky môžete obaliť napríklad v kokose.

Ak máte radšej jemnejšiu chuť kávy, môžete zvoliť kávu mocca a vytvoriť tak kávové-mocca vianočné pečivo. Postup prípravy zostane rovnaký.

Vianočné kávové oválky zdobené orieškami.
zdroj: foodnessgracious.com

Nepečené brownies s vlašskými orechmi

Tento recept si obľúbia predovšetkým priaznivci raw stravy. Chutiť ale bude úplne všetkým milovníkom dobrého jedla.

Brownies je možné servírovať ako pečivo, ale aj ako kávový dezert.

Ingrediencie

  • 1 a ½ šálky vlašských orechov
  • 1 šálka raw nesolených mandlí
  • 2-2 a ½ šálky datlí
  • ¾ šálky kakaového prášku alebo raw kakaa
  • 1-2 lyžičky obľúbenej jemne mletej kávy
  • 1 štipka morskej soli

Postup

  • Vlašské orechy a mandle rozsekajte v mixéri na jemno.
  • Pridajte kakao, espresso a morskú soľ. Všetko odložte bokom.
  • Do mixéra vložte datle a spracujte ich na malé kúsky. Následne ich vyberte z misky a odložte bokom.
  • Späť do mixéra vložte zmes s orechmi a kakaom a postupne pridávajte datle. Pridajte iba toľko datlí, aby ste vytvorili cesto. Datle budú zmes držať pohromade.
  • Takto pripravené cesto rovnomerne rozprestrite na plech s papierom na pečenie, a ak chcete, posypte ho zvyškom orechov, ktoré ste si odložili bokom.
  • Plech vložte do chladničky a nechajte stuhnúť.
  • Po stuhnutí hotový pokrm nakrájajte na kúsky podľa vlastného vkusu.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke. Takto vám pokrm môže vydržať 2 týždne. Ak chcete, môžete cesto uchovať na neskôr a vložiť ho do mrazničky. Tam vydržia brownies až 2 mesiace.

Preskúmajte ďalšie recepty na raw vianočné pečivo.

Nepečené kávové pečivo s vlašskými orechmi a mandľami.
zdroj: minimalistbaker.com

Kávové vianočné pečivo je zaujímavým obohatením klasických cukroviniek.

Ak chcete svojim hosťom ponúknuť niečo neobvyklé, čím by ste ich zaujali, pripravte im originálne raw pečivo s výraznou chuťou a vôňou.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu