Mrkvové vianočné pečivo je jednoduché na prípravu, a navyše skvele chutí!
Chcete cez Vianoce maškrtiť, ale pri každom súste máte výčitky svedomia?
Nahraďte klasické pečivo tým z mrkvy, pochutnajte si a zároveň svojmu telu doprajte, v zimnom období, potrebné vitamíny.
Inšpirujte sa našimi receptami s minimom cukru a prestaňte cez Vianoce zbytočne priberať!
Klasické mrkvové vianočné pečivo
Jedná sa o pečivo, ktorému dodáva príjemnú sladkastú chuť, nie med alebo cukor, ale mrkva.
Ak máte radi mrkvové pečivo s marmeládou, môžete hotové pečivo na záver ozdobiť podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie
- 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 300 g celozrnnej pšeničnej múky
- 250 g masla
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- práškový cukor na obalenie
- plátky alebo celé mandle
- marmeláda podľa chuti
Postup
- Múku s kypriacim práškom preosejte.
- Maslo zmiešajte s nastrúhanou mrkvou a vmiešajte do múky.
- Vytvorte vláčne cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť.
- Odpočinuté cesto vyvaľkajte a pomocou formičiek z neho vykrajujte ľubovoľné tvary (hviezdičky, stromčeky a pod.)
- Každý kúsok ozdobte mandľou a pečte na 180 °C asi desať minút.
- Ešte horúce mrkvové vianočné pečivo môžete obaliť v práškovom cukre.
Mrkvové sušienky s citrónom a zázvorom
Nasledujúci recept na vianočné mrkvové pečivo zo špaldovej múky je medzi ostatnými sladkosťami príjemnou zmenou. Je totiž príjemne osviežujúca vďaka citrónovej kôre a pikantná vďaka zázvoru.
Ingrediencie
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 250 g masla
- 1 kypriaci prášok
- citrónová kôra z ½ citróna
- kúsok koreňa zázvoru (zhruba 2 cm)
Postup
- Nastrúhanú mrkvu zmiešajte so zmäknutým maslom.
- Prisypte múku, kypriaci prášok, citrónovú kôru a olúpaný, najemno nastrúhaný, zázvor.
- Vypracujte cesto a dajte ho na 10 minút odpočinúť.
- Z odpočinutého cesta tvarujte malé sušienky, prípadne použite špeciálne sušienkové vykrajovače.
- Cukrovinky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Sušienky pečte zhruba 10 minút na 180 °C.
Špaldová múka nie je v žiadnom prípade vhodná pre ľudí s alergiou na lepok! Ak máte v pláne upiecť bezlepkové mrkvové pečivo, je potrebné zvoliť bezlepkovú múku, ako je napríklad múka pšeničná, pohánková, ryžová alebo kukuričná.
Zobraziť viac receptov
Vianočné mrkvové rožky
Určite poznáte klasické vanilkové rožteky. Skúste ich tentoraz nahradiť chutnými mrkvovými rožkami, ktoré vaše Vianoce ozvláštnia.
Ingrediencie
- 150 g polohrubej múky (časť múky je možné nahradiť zdravším variantom)
- 100 g mrkvy
- 125 g masla
- 1 vajce
- 25 g trstinového cukru
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- práškový cukor na obalenie s trochou vanilkového cukru na prevoňanie (môžete použiť aj sušené sójové mlieko)
Postup
- Múku preosejte do misy spolu s kypriacim práškom.
- Pridajte zmäknuté maslo, cukor, vajcia a mrkvu, ktorú máte nastrúhanú najemno.
- Vypracujte vláčne cesto a nechajte ho 1 hodinu odpočinúť.
- Z odležaného cesta tvorte rožky. Na uľahčenie práce môžete cesto vyvaľkať a vykrajovať z neho polmesiačiky.
- Pečivo poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ho pri teplote 180 °C asi 20 minút.
- Ešte horúce rožtečky obaľte v cukre. Ak chcete vytvoriť zdravšiu verziu, zvoľte sušené sójové mlieko.
- Rožky uložte do krabice a nechajte ich niekoľko dní odležať.
- Ako ďalší variant je možné pripraviť mrkvové rožky s lekvárom, pri ktorých budete postupovať rovnako, len ich vnútro navyše vyplníte lekvárom.
Ak máte radi lekvár, inšpirujte sa chutným receptom na jamkové cukrovinky s lekvárom.
Vianočné mrkvové bochníky
Nápadité vianočné pečivo sú zdravé mrkvové bochníky. Recept je rýchly a môžete ho využiť nielen na Vianoce.
Bochníčky pripomínajú sušienky z mrkvy, ktoré môžete pripravovať počas celého roka a podávať ich môžete nielen ako vianočné pečivo, ale aj ako dobrotu ku káve alebo čaju.
Výhodou tiež je, že sa jedná o hrnčekové mrkvové pečivo, kedy nemusíte ingrediencie vážiť.
Ingrediencie
- 1,5 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka polohrubej múky
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého zázvoru
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nesoleného masla (nechajte rozpustiť) ¼ šálky cukru kryštál
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- 1 zväzok mrkvy (nastrúhajte asi 6 ks)
- ½ šálky nasekaných orechov
- ½ lyžičky vanilkového cukru
Postup
- V miske zmiešajte ovos, múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ.
- V inej miske zmiešajte maslo spoločne s cukrom. Pridajte vajcia a všetko dobre rozšľahajte.
- Do zmesi pridajte mrkvu s orechmi a všetko zamiešajte.
- Obsahy oboch misiek zmiešajte dohromady a miešajte do doby, než sa všetko pekne prepojí.
- Misku prikryte utierkou a nechajte odpočívať najmenej 2 hodiny.
- Rozohrejte si rúru na 180 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra rozohrieva, na plech s papierom na pečenie, pomocou lyžice, pokladajte rovnako veľké kôpky cesta (cca 1,5 lyžice na jeden bochník).
- Pečte 8-10 minút.
Neradi vážite ingrediencie a radi pečiete za pomoci hrnčekov? Pozrite sa na naše ďalšie recepty na hrnčekové vianočné pečivo.
Mrkvové šatôčky
Mrkvové šatôčky nemusíte piecť iba cez rok. Môžete z nich vytvoriť veľmi zaujímavé a neobvyklé vianočné mrkvové pečivo.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky (môžete zvoliť aj zdravší variant, ako je napríklad múka špaldová alebo celozrnná)
- 250 g rastlinného tuku (napríklad tuk značky Hera)
- 5 väčších mrkiev (nastrúhajte najemno)
- 1 prášok do pečiva
Postup
- Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a pripravte cesto.
- Cesto vložte do chladničky a nechajte ho oddýchnuť.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a odležané cesto vyvaľkajte. Výška cesta by mala zodpovedať cca 0,5 cm.
- Z cesta vykrajujte štvorčeky s rozmermi cca 5×5 cm.
- Štvorčeky vyplňte lekvárom, tvarohom alebo marmeládou. Čím mrkvové šatôčky naplníte, je čisto na vás.
- Naplnené šatôčky prehnite vždy v protiľahlých rohoch a potom ich vložte na vymastený plech.
- Pečte asi 30 min, kým šatôčky nezačnú ružovať.
- Akonáhle ich vyberiete z rúry, posypte ich cukrom s prímesou vanilkového cukru.
- Môžete podávať.
Ak chcete piecť zdravšie, môžete sa inšpirovať recepty na pečivo zo špaldovej múky.
Ako ste sa mohli presvedčiť, výroba mrkvových vianočných cukroviniek nie je žiadna veda.
Urobte niečo pre svoje zdravie a nahraďte, pre raz, klasické pečivo vianočným pečivom z mrkvy.
Uvidíte, že vám bude chutiť a zároveň zožnete úspech aj u svojej rodiny a priateľov.