Viete, že čokoláda Margot sa dá využiť aj do vianočných pochúťok?
Ochutnajte ako pečené, tak aj jednoduché nepečené vianočné pečivo z Margotky.
To je sen každej gazdinky – nemusieť stáť pri rúre a tráviť jeho prípravou niekoľko hodín.
Nechajte sa inšpirovať nepečenými cukrovinkami, ktorým určite nikto nepohrdne.
Osie hniezda
Nepečené osie hniezda z Margotky sa tešia snáď ešte väčšej obľube, než klasické hniezda.
Poďme sa pozrieť na ich prípravu.
Budete potrebovať:
- 2 čokolády Margot
- 2 lyžice kakaa
- 2 čajové lyžičky rumu
- 20 rozdrvených piškót
- 20 piškót celých
- 250 ml mlieka
- ½ balíčka vanilkového pudingu
- 25 g masla
Postup prípravy:
- Čokolády Margot vložte na pol hodiny do mrazničky – lepšie sa budú strúhať.
- Medzitým si pripravte puding z mlieka a nechajte vychladnúť.
- Zamrznuté čokolády nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Pridajte 50 gramov masla, cukor, rozdrvené piškóty a kakao.
- Z celej zmesi spracujte hladké cesto, ktoré na 15 minút vložte do chladničky.
- Akonáhle je puding studený, zašľahajte doň zvyšok masla.
- Potom cestom plňte formičky určené na osie hniezda a uprostred vytvorte jamku.
- Jamku naplňte krémom z pudingu.
- Priklopte piškótou a môžete osie hniezda ozdobiť čokoládou alebo cukrom.
Ak chcete vytvoriť aj inú variantu tohto obľúbeného pečiva, inšpirujte sa receptom na osie hniezda, v ktorom môžete použiť namiesto piškót aj rôzne druhy sušienok alebo upečených korpusov.
Margotkové guličky v košíčku
Budete potrebovať:
- 300 g čokolády Margot
- 75 g cukru krupica
- 75 ml vody
- 95 g masla
- 150 g sušeného mlieka
- 75 g kokosu
- 30 ks mandlí
- kokos na obalenie
- papierové košíčky
Postup prípravy:
- Čokolády Margot vložte asi na pol hodiny do mrazničky – lepšie sa potom strúhajú.
- Do hrnca dajte cukor, zalejte ho vodou a pomaly ho nechajte vo vode rozpustiť.
- Akonáhle je cukor rozpustený, do zmesi pridajte na kúsky nakrájané maslo, ktoré nechajte taktiež rozpustiť
- Do zmesi masla, cukru a vody zamiešajte sušené mlieko, strúhaný kokos a nastrúhané čokolády Margot.
- Za stáleho miešania zmes ohrievajte – suroviny sa musia spojiť a zmes zhustnúť.
- Akonáhle má zmes požadovanú hustotu, nechajte ju vychladnúť – potom stuhnúť, najlepšie v chladničke.
- Začnite tvarovať guličky, do ktorých vkladajte mandle (môžete vkladať aj iné druhy orechov).
- Guľôčky obaľte v kokose a vkladajte do ozdobných košíčkov.
- Skladujte na chladnom mieste.
Domáce Margot tyčinky
Pečivo z domácej Margot čokolády sa na tácke plnej cukroviniek bude vynímať.
Budete potrebovať:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g strúhaného kokosu
- 100 g cukru múčka
- 2 lyžice rumu
- 1 bielok
- 2 lyžice rozpustenej Hery
- čokoládová poleva
Postup prípravy:
- Do mixéra vložte orechy spoločne s kokosom a dôkladne ich rozmixujte.
- Do zmesi pridajte bielok, rum a rozpustenú Heru a rozmixujte.
- Vzniknutú hmotu vložte na 3 hodiny do chladničky.
- Tvarujte tyčinky, placky alebo guličky a obaľujte ich v čokoládovej poleve.
- Je dobré si domáce Margotky skladať na mriežku, aby poleva rovnomerne stekala.
- Hotové Margotky dajte stuhnúť do chladničky a uchovávajte ich na chladnom mieste.
Zobraziť viac receptov
Pečené pečivo z čokolády Margot
Receptov na plnené vianočné pečivo je veľa, my sme si pre vás pripravili dukáty plnené lahodným margotkovým krémom.
Margot dukátky
Budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g cukru múčka
- 1 vajce
- trochu citrónovej kôry
- 150 g čokolády Margot
- 200 g masla
- 2 lyžice cukru múčka
- 3 lyžice rumu
- čokoládová poleva
- nastrúhaná Margot čokoláda
Postup prípravy:
- Všetky čokolády Margot vložte do chladničky na 30 minút.
- Potom ich postrúhajte na jemnom strúhadle.
- Do misy nasypte múku, cukor, maslo a citrónovú kôru.
- Ingrediencie zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré nechajte aspoň 12 hodín odpočívať v chladničke.
- Pripravte si dosku s trochou múky a vyvaľkajte plát – ideálne 3 milimetre hrubý.
- Ďalej už len vykrajujte kolieska, ktoré upečte na 160 °C po dobu 10 minút.
- Než kolieska vychladnú, pripravte si náplň.
- Maslo a cukor zmiešajte, postupne pridávajte rum a 150 gramov nastrúhanej čokolády Margot.
- Zlepujte vždy dve kolieska k sebe pomocou náplne.
- Nakoniec ich ozdobte čokoládovou polevou a zvyškom nastrúhanej čokolády Margot.
Vianočné muffiny z Margot čokolády
Budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 20 g holandského kakaa
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 150 g čokolády Margot
- 2 tégliky kyslej smotany
- 2 vajcia
- 90 g cukru krupica
- 85 g masla
Postup prípravy:
- Najskôr si rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť.
- Čokoládu Margot vložte do chladničky na 30 minút – potom ju nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Hladkú múku, kakao, prášok do pečiva a jedlú sódu preosejte cez sito a zmiešajte – pridajte nastrúhanú čokoládu Margot.
- V ďalšej mise rozšľahajte vajíčka a zmiešajte ich so smotanou, cukrom a vychladnutým maslom.
- Obe zmesi spojte dohromady a poriadne vymiešajte.
- Cestom začnite plniť formy na muffiny – môžete použiť aj ozdobné košíčky.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu dvadsiatich minút.
- Nakoniec ich ozdobte vianočnými motívmi – môžete využiť zdobiace perá.
Všimli ste si, aké je vianočné pečivo z Margotky jednoduché?
Veríme, že sme vám dodali inšpiráciu na tohtoročný vianočný stôl – nakoniec, vianočné perníčky nemusia byť jedinou stálou klasikou na tácke.