Tipnete si, kedy sa nutellový krém začal prvýkrát vyrábať?
Bolo to roku 1946, avšak vtedajšia Nutella mala trochu inú podobu – miesto natierania sa krájala a pokladala na chlieb.
Nutella obsahuje celkom dosť prospešných látok nášmu telu – bielkoviny, železo, vlákninu a vápnik.
Vianočné nutellové pečivo zbožňujú hlavne deti!
Rožteky z Nutelly
Vianočné rohlíčky z Nutelly sú skvelou alternatívou, pokiaľ vás už klasické rohlíčky omrzeli.
Budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 200 g Nutelly
- 100 g masla
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 vajce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- ½ kávovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Postup prípravy:
- Nutelu, cukor a maslo zmiešajte dohromady.
- Potom pridajte vajcia, vanilkový cukor, soľ a dobre premiešajte.
- Nakoniec do zmesi primiešajte preosiatu múku a kypriaci prášok do pečiva.
- Vytvorte hutné nelepivé cesto, ktoré vložte na 2 hodiny do chladničky.
- Potom si rozohrejte rúru na 180 stupňov.
- Z cesta izbovej teploty tvorte malé rožky, ktoré pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte na 180 stupňov do doby, než rožky začnú ružovieť a voňať – strážte ich, doba pečenia závisí od druhu rúry.
- Nechajte ich chvíľu vychladnúť a potom ich obaľte v práškovom cukre.
- Skladujte v chlade a tme.
Upečte si vynikajúce recepty na čokoládové vianočné pečivo, ktoré poteší každý maškrtný jazýček.
Linecké pečivo s Nutellou
Obmeňte linecké pečivo plnené marmeládou vianočným lineckým pečivom z Nutelly.
Budete potrebovať:
- ¼ kg zmäknutého masla (Hera)
- 150 g mletého cukru
- 4 žĺtky
- 500 g hladkej múky
- citrónová nastrúhaná kôra
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady tak, aby vzniklo nelepivé cesto.
- Hotové cesto vložte cez noc do chladničky.
- Ďalší deň vyvaľkajte z cesta plát asi 3-5 milimetrov hrubý a vykrajujte požadované tvary.
- Pečte pri teplote 170 stupňov do doby, než pečivo začne ružovieť.
- Vychladnuté pečivo zlepujte Nutellou – vždy dva kusy k sebe.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Zobraziť viac receptov
Nutellové pralinky s kokosom
Pre priaznivcov veľmi jednoduchého a rýchleho vianočného pečiva sú nutellové pralinky ideálnym variantom.
Budete potrebovať:
- 150 g jemne nastrúhaného kokosu
- 50 g cukru kryštál
- 1 vajce
- 160 g Nutelly
Postup prípravy:
- Najskôr si odvážte 90 g kokosu, ktoré zmiešajte s vajcom a cukrom.
- Vytvarujte z tejto zmesi guličky, ktoré vložte na 4 minúty do rúry.
- Takto pripravené guličky rozpoľte, vytvorte vo vnútri jamku, ktorú naplňte Nutellou.
- Neskôr obe polovice guličky k sebe zase späť pritlačte – Nutellou sa zlepia.
- Guľôčky dajte stuhnúť do chladničky.
- Pripravte si vodný kúpeľ, v ktorom nechajte rozpustiť 100 g Nutelly.
- Akonáhle je Nutella tekutá, začnite v nej obaľovať guličky.
- Obalené guličky dajte späť na 30 minút do chladničky a potom ich obaľte v kokose.
- Uchovávajte v po celú dobu v chladničke.
Lahodné krémy z Nutelly
Krémy z Nutelly môžete využiť ako na náplň vianočných cukroviniek, tak do rôznych rezov či tort.
Čokoládový krém s Nutellou
Medzi vynikajúce náplne do vianočných cukroviniek patrí jednoznačne tento čokoládový krém.
Budete potrebovať:
- 2 balíčky čokoládového pudingu
- 0,5 l mlieka
- 2 polievkové lyžice cukru krupice
- 4 polievkové lyžice Nutelly
- 5 kociek horkej čokolády
- 350 g masla
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
Postup prípravy:
- Najskôr si uvarte puding z mlieka a cukru krupice.
- Do horúceho hotového pudingu pridajte Nutelu a kocky čokolády.
- Zmes miešajte do doby, kým sa Nutella a čokoláda úplne nerozpustia.
- Nakoniec nechajte vychladnúť – aby sa nevytvorila škrupinka, občas premiešajte.
- Medzitým, než krém vychladne, vyšľahajte maslo s práškovým cukrom.
- Nakoniec všetky zmesi zmiešajte dohromady v jemný krém.
- Cukrovinky plnené krémom uchovávajte v chladničke.
Mnoho obľúbených druhov cukroviniek sa bez náplne nezaobíde. Objavte ďalšie vynikajúce náplne do vianočných cukroviniek.
Nutellový krém s vaječným koňakom
Krém s alkoholom je vždy veľmi lahodný, ale hlavne jednoduchý.
Budete potrebovať:
- 250 g Nutelly
- 100 g masla
- 2 polievkové lyžice vaječného likéru
Postup prípravy:
- Najskôr si z chladničky vytiahnite maslo, aby malo pri jeho spracovaní izbovú teplotu.
- Do misky vložte mäkké maslo, Nutellu a vaječný likér.
- Všetky ingrediencie spoločne ušľahajte, aby vám vznikol jemný a nadýchaný krém.
- Skladujte v chladničke.
Veríme, že sme vám navodili chuť na niektorý z receptov na vianočné pečivo, ktoré očarí členov rodiny i známych.