Recepty na vianočné pečivo bez váženia alebo pečieme s hrnčekmi

Lámete si hlavu, ako odmerať 250 g múky a 125 g cukru? Sypete všetko od oka, a potom to nie je ono?

Nerezignujte. Recepty na hrnčekové vianočné pečivo zvládne každý, aj úplný začiatočník.

Stačí mať 250 ml hrnček alebo pohár, do ktorého sa budú sypať a nalievať všetky suroviny.

Na menšie množstvo nám postačí lyžica či lyžička. Neznie to naozaj jednoducho?

Poďme sa pustiť do týchto voňavých receptov, určite si nájdete minimálne jedného favorita, ktorý sa stane súčasťou vašej vianočnej tradície.

Ako bonus sú pripravené videorecepty a návody na lahodné polevy. Čo vy na to? Už cítite, ako to vonia?

Hrnčekové linecké pečivo s mandľami + videorecept

Linecké pečivo je naša klasika. Piekli ho už naše babičky a budeme v tom pokračovať aj my. Tento hrnčekový recept je obohatený o mandle. Tie dodajú cestu úžasnú krehkosť a dokonalú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček celých mandlí
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ lyžičky soli
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 1 hrnček zmäknutého masla (cca 226 g)
  • ¾ hrnčeka cukru krupica
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 veľké žĺtky

Na ozdobenie:

  • ½ práškového cukru
  • ½ hrnčeka marmelády

Postup:

  • Rozohrejte rúru na 180 °C. Plech si vyložte papierom na pečenie a na neho rozložte mandle. Vložte ich do predhriatej rúry na 8-10 min., kým nezačnú mierne hnednúť a pekne voňať.
  • Keď mandle vychladnú, olúpte ich, hoďte do mixéra a mixujte spolu s ¼ krupičkového cukru do jemna.
  • V inej nádobe si zmiešajte múku so škoricou, soľou a citrónovou kôrou.
  • Do mixéra alebo robota, kde máte rozmixovanú zmes mandlí a cukru, pridajte maslo a zvyšnú ½ hrnčeka cukru. Šľaháme asi 2-3 minúty, kým nie je zmes nadýchaná.
  • Zmiešajte žĺtky a vanilku, potom pridajte zmes múky a vymiešajte dôkladne rukou.
  • Rozdeľte si cesto na dve časti, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke minimálne 30 minút.
  • Vychladnuté cesto si rozdeľte na menšie časti a vyvaľkajte na pomúčenej doske na placku s hrúbkou cca 0,5 cm. Vykrajujte tvary podľa ľubovôle a vyskladajte na plech. Ten potom na 10 minút dajte schladiť do chladničky, aby sa cesto neroztekalo.
  • Pečte na 180 °C asi 12 minút.
linecké kvetinky z hrnčekového receptu
Zdroj: pixabay.com

Vychladnuté pečivo spojte obľúbenou marmeládou a pocukrujte práškovým cukrom.

Ešte chvíľku vydržte a nechajte ich odležať pár dní. Budú ešte lepšie!

Nielen mandle, ale aj orechy sú pri vianočnom pečení veľmi častou ingredienciou. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orechové rohlíčky.

Ak bude potrebné video príručky, nájdete ju tu:

Linzer Cookies Recipe Demonstration - Joyofbaking.com

Ak máte chuť na inú náplň ako marmeládu, inšpirujte sa tými najlepšími náplňami do cukroviniek .

Red velvet maslové pečivo bez váženia

Už ste počuli o červenom zamate? Je známy ako torta, ale získal si až takú priazeň, že sa začal piecť vo všetkých možných variantoch. Môžeme nájsť recepty na cupcakes, muffiny, ale aj toto úžasné hrnčekové vianočné pečivo. Doprajte si ich, na vianočnom stole určite nesmie chýbať.

Ingrediencie:

  • 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 1/3 hrnčeka cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ nakrájaného masla
  • 1 lyžica červeného potravinárskeho farbiva

Postup:

  • Zmiešajte všetky sypké ingrediencie, pridajte maslo a potravinárske farbivo. Miešajte tak dlho, až sa všetko dobre spojí.
  • Na dosku vysypanom múkou cesto vyvaľkajte na placku asi 1 cm hrubú. Vykrojte si kolieska s priemerom asi 3 cm.
  • Vykrojené tvary vyskladajte na papierom na pečenie vyložený plech a môžete dať piecť na 160 °C na 20-25 minút.

Milujete čokoládu? K týmto cukrovinkám sa skvele hodí biela čokoláda. Tu je recept:

Ingrediencie na polevu:

  • 3/4 tabuľky nasekanej bielej čokolády
  • 1 a ½ hrnčeka tuku
  • cukrové ozdoby na posypanie
  • Medzitým, čo sa pečú sušienky, nachystajte si polevu. Vložte čokoládu a stužený tuk nad vodný kúpeľ a miešajte, kým sa všetko spojí.
  • Kraje upečených sušienok máčajte v čokoláde a posypte cukrovými ozdobami.

Nie ste priaznivci čokolády? Nevadí. Pokojne ich len pocukrujte práškovým cukrom.

aj bez váženia sa vaše maslové pečivo môže podariť
Zdroj: visualhunt.com

Hrnčekový recept na voňavé škoricové perníčky

Lahodná kombinácia veľmi dobrých surovín. Ak milujete škoricové vianočné pečivo, odporúčame vyskúšať. Škorica je veľmi zdravá. Pôsobí pozitívne na správne fungovanie srdca a ciev. Navyše má antibakteriálne účinky. O ďalšej prísade, zázvore, ani nehovoriac. Ten je tiež veľmi zdravý a navyše pekne zahreje.

Ingrediencie na cesto:

  • 2 a ¾ hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • 1 lyžička zázvoru
  • ¾ hrnčeka masla izbovej teploty
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Vo veľkej mise si zmiešajte všetky sypké ingrediencie okrem cukru.
  • Pomocou šľahača si vyšľahajte maslo a cukor do hladkého krému.
  • Pridajte vajcia jedno po druhom a nakoniec pridajte vanilku.
  • Hotovú maslovú zmes pridajte k sypkej zmesi a zmiešajte.
  • Cesto si rozdeľte na 3 časti.
  • Jedno po druhom vyvaľkajte medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Nechceme totiž, aby bolo cesto príliš múčné.
  • Vyvaľkajte na plát asi 5 mm hrubý. A zrolujte do rolky.
  • Rovnako postupujte aj s ostatnými cestami.
  • Dajte aspoň na 2 hodiny schladiť do chladničky.
  • Motívy si vykrojte ľubovoľnými vykrajovačmi.
  • Hotové ich pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Dajte piecť na 180 °C asi na 9 minút (až okraje začnú chytať bronz).

Môžete si vybrať, či chcete perníčky ozdobiť len po okrajoch alebo ich ozdobiť celé.

Ingrediencie na polevu na okraje perníčkov:

  • 1 lyžička práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice mlieka
  • štipka škorice

Postup:

  • Všetky ingrediencie zmiešajte do hustejšej zmesi, tú potom dajte do zdobičky a pustite sa do zdobenia okrajov cukroviniek. Nechajte zaschnúť (trvá to asi hodinu) a je hotovo.

Ingrediencie na polevu na celé perníčky:

  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnčeka mlieka
  • ¼ lyžičky škorice

Postup:

  • Zmiešajte všetky ingrediencie do hustejšej zmesi a dajte do zdobičky. Ozdobte si celý povrch perníčku podľa chuti.
  • Polevu nechajte zaschnúť aspoň 24 hodín. Opatrne si perníčky prikryte, aby neuschli.
perníčky zo škorice v tvare hviezdičiek
Zdroj: pixabay.com

Škorica na Vianoce neodmysliteľne patrí. Prezrite si recepty na škoricové pečivo.

Maslové pečivo s cukrovou polevou

Milujete vôňu masla, ktorá sa uvoľňuje z rúry, keď pečiete pečivo? Niektorí ľudia si bez toho vianoce nedokážu predstaviť.

Vyskúšajte toto lahodné maslové pečivo. Nevyzerá na zahryznutie?

Ingrediencie na cesto:

  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • ½ lyžička prášku do pečiva

Postup:

  • Zmiešajte maslo s cukrom do peny.
  • Pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
  • Nakoniec vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Hotové cesto si rozdeľte na 4 časti. Každú z nich zabaľte do potravinovej fólie.
  • Dajte na hodinku do chladničky.
  • Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na placku asi 3 mm vysokú.
  • Vykrojené tvary pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
  • Pečte na 180 °C cca 10 minút.

Chcete si veselo a jednoducho pečivo ozdobiť? Tu je recept na hrnčekovú polevu.

Ingrediencie na polevu:

  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/5 hrnčeka vaječných bielkov
  • potravinárske farbivo
  • voda podľa potreby

Postup:

  • Do väčšej misy si preosejte práškový cukor. Pridajte soľ, vanilkový extrakt a bielky.
  • Cukor a tekutiny spolu opatrne premiešajte, pridajte potravinárske farbivo.
  • Pokojne si polevu rozdeľte do viacerých menších mištičiek a primiešajte rôzne farby potravinárskeho farbiva.
  • Pokiaľ chcete pomocou zdobičky ozdobiť okraje, táto konzistencia postačí. Ak ale chcete namáčať celé pečivo, polevu si trochu narieďte vodou. Pridávajte ju ale opatrne, po lyžičkách.
s cukrovou polevou sa dajú vykúzliť divy
Zdroj: pexels.com

Aké polevy na vianočné pečivo máte najradšej vy?

A ak je to veľmi ťažké, tu máme aj videonávod, ako túto veselú polevu vykúzliť bez ťažkostí:

How To Make The Best Sugar Cookies

Zapojte do zdobenia celú rodinu, priateľov a deti. Môže z toho nakoniec byť aj zábava.

Jednoduché šľahačkové pečivo

Hľadáte recept na jednoduché a rýchle vianočné pečivo? Tak vyskúšajte toto šľahačkové. Na zdobenie nie je potrebné nič, stačí obaliť v práškovom cukre a je hotovo. A navyše je veľmi chutné.

Ingrediencie na cesto:

  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • ½ hrnčeka práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 5 hrnčekov hladkej múky
  • 1 lyžička sódy
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na dokončenie:

  • vanilkový a práškový cukor

Postup:

  • Maslo s cukrom vymiešajte do peny, po jednom pridávajte vajcia, kým sa to krásne nespojí. Pridávajte sypké ingrediencie striedavo so šľahačkou. Miešajte, kým nie je hotové.
  • Na dve hodinky dajte cesto do chladničky.
  • Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkajte do cca 5 mm hrúbky a vykrajujte si rôzne tvary.
  • Dajte piecť na 180° C na asi 10 minút.
  • Ešte teplé ich obaľte v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým a máte hotovo.

Tak čo, už ste dostali chuť na niektorý z týchto vianočných hrnčekových receptov? Nachystajte hrnček a ideme na to.

Nie je nad domácnosť prevoňanú vanilkou, škoricou, maslom a ďalšími dobrotami.

Ktoré vianočné pečivo patrí medzi vaše najlepšie?

cukrovinky zo šľahačky je jednoduché a pritom chutí výborne
Zdroj: pixnio.com

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu