Používate sadlo pri pečení alebo ste sa mu doteraz vyhýbali?
Sadlo sa v týchto receptoch používa ako tuk, napríklad namiesto klasického rastlinného tuku alebo masla. Cukrovinky majú vďaka sadlu vláčnu konzistenciu, výraznú chuť a nie sú suché.
Ak chcete nahliadnuť pod pokrievku vianočných cukroviniek zo sadla, potom sa inšpirujte nasledujúcim článkom.
Vianočné koláčiky so sadlom
Tento recept na sadlové cukrovinky nevyžaduje príliš veľa ingrediencií a koláčiky sú navyše ihneď vláčne.
Ingrediencie:
- 150 g sadla
- 150 g hladkej múky
- 150 g cukru múčka
- 4 lyžice kakaa
- Čokoláda na varenie
- Oriešky alebo kandizované ovocie na ozdobu
Postup:
- Najprv zmiešajte sypké suroviny – teda múku, cukor a kakao.
- Do zmesi pridajte sadlo rozohriate na izbovú teplotu.
- Spracujte jemné cesto a potom z neho tvorte guľôčky zhruba s priemerom 3 cm.
- Na plech si pripravte papier na pečenie a položte naň sadlové guľôčky.
- Do každej z nich urobte prstom jamku a dajte piecť do predhriatej rúry na 120 °C na zhruba 15 minút (koláčiky sa skôr sušia ako pečú).
- Upečené sadlové koláčiky naplňte čokoládou rozpustenou vo vodnom kúpeli a dozdobte mandľami, vlašskými alebo lieskovými orieškami či kandizovaným ovocím.
Dozdobiť ich môžete podľa chuti marmeládou, čokoládou či orieškami alebo ich nechať len tak. Sú totiž vynikajúce samy o sebe!
Perníčky zo sadla
Sadlové perníčky so sebou prinášajú nielen typickú vôňu, ale aj ducha slovenských tradícií. Receptov na ne existuje veľa a každý má nejakú vlastnú vychytávku.
V tomto prípade sa jedná o recept využívajúci sadlo, vďaka ktorému sú perníčky ihneď mäkké a nemusíte ich piecť s predstihom.
Ingrediencie:
- 650 g hladkej múky
- 250 g cukru múčka
- 120 g sadla
- 2 lyžice medu
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička perníkového korenia
- štipka jedlej sódy (na špičku lyžičky)
- 2 lyžice holandského kakaa
- 5 vajec
Na polevu:
- 1 bielok
- 150 g práškového cukru
- lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička zemiakového škrobu
Postup:
- Zmiešajte najskôr všetky sypké ingrediencie (múku, cukor, prášok do pečiva, korenie, jedlú sódu, kakao).
- Pridajte med, 4 celé vajíčka a sadlo (zmäknuté na izbovú teplotu).
- Vypracujte cesto a nechajte chvíľu odstáť.
- Potom z neho vyvaľkajte placku hrubú zhruba 0,5 cm a vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Položte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite vajcom.
- Pečte na 180 °C zhruba 7 minút a ešte teplé perníčky potrite zvyšným rozmiešaným vajcom.
- Polevu pripravte vyšľahaním daných ingrediencií, ideálne elektrickým šľahačom. Ideálnu hustotu môžete upraviť množstvom citrónovej šťavy.
Tieto vianočné sadlové cukrovinky môžete ihneď ozdobiť a rovnako tak aj konzumovať, pretože nie sú po upečeniu tvrdé, ale krásne mäkučké a krehké.
Zobraziť viac receptov
Sadlové polmesiačiky s citrónovou polevou
So sadlom rozhodne ešte nekončíme. Skvelú chuť a vláčnosť dodáva aj ďalšiemu obľúbenému druhu vianočných cukroviniek – polmesiačikom.
V prípade tohto receptu sa môžete rozhodnúť, či urobíte svetlú verziu cesta, tmavú verziu s kakaom alebo kúsok od oboch. Citrónová poleva navrch dodá to pravé svieže zakončenie.
Ingrediencie:
- 250 g zmäknutého sadla
- 250 g hrubej múky
- 250 g cukru múčka
- 4 bielky
- prášok do pečiva
- 4 lyžice kakaa (v prípade tmavej verzie)
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice teplej vody
Postup:
- Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a potom zmiešajte so zvyšnými ingredienciami.
- Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech alebo papier na pečenie a dajte piecť na 180 °C zhruba na 20 – 25 minút.
- Medzitým si pripravte citrónovú polevu zmiešaním dobre preosiateho práškového cukru s citrónovou šťavou a teplou vodou (nie horúcou).
- Upečené cesto nechajte vychladnúť a potom potrite polevou.
- Polevu nechajte zatuhnúť na chladnom mieste a potom za pomoci kolieska vykrajujte polmesiačiky jeden za druhým.
S týmito sadlovými vianočnými cukrovinkami rozhodne neurobíte chybu, zaručene zmiznú veľmi rýchlo a pokojne sa stanú aj súčasťou vašich vianočných zvykov.
Orechové placky so sadlom
Tento staroslovenský recept určite stojí za to vyskúšať. Kakaové cesto s orieškami určite poteší milovníkov sladkého a placky sa stanú plnohodnotnou súčasťou vianočných dobrôt.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g cukru múčky
- 200 g sadla
- 120 g lieskových alebo vlašských orechov
- 1 vajce
- 1 lyžica kakaa
- ½ lyžičky škorice
Postup:
- Múku zmiešajte spolu s cukrom, kakaom a škoricou.
- Pridajte sadlo rozohriate na izbovú teplotu, vajce a vypracujte cesto.
- Nechajte ho chvíľu odležať a potom z neho váľajte guľôčky a obaľujte ich v nasekaných orieškoch.
- Vytvorte placky a dajte ich piecť na 180 °C zhruba 15-20 minút.
Namiesto orieškov je možné použiť aj kokos.
Sadlové rožky
Rozhodne ich môžete využiť ako súčasť vianočných cukroviniek, uplatnenie však pre nich nájdete aj cez rok.
Recept na vianočné sadlové rožteky spolu s návodom na postup nájdete v nasledujúcom videu:
Chýba vám medzi tým všetkým sladkým niečo slané. Potom vyskúšajte recepty na slané vianočné cukrovinky.
Či už sladké alebo slané sadlové cukrovinky, určite si u vás nájdu svojich priaznivcov.
Nie je nad to prekvapiť svojich blízkych niečím novým, tak prečo nie práve niektorým z našich lákavých receptov?
Dajte sadlu zelenú a vychutnajte si originálne vianočné dobroty, ktoré piekli už naše babičky.