Patríte aj medzi tých, ktorí sa po Vianociach desí stúpnuť na váhu?
Viete, že si cukrovinky môžete pripraviť aj zdravým spôsobom?
Nemusíte sa tak toľko desiť tých nabraných kilogramov.
Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé vianočné cukrovinky!
Višňové guľôčky s mandľami a karamelom
Budete potrebovať:
- 1 ½ hrnčeka ovsených vločiek
- ⅓ hrnčeka mandlí
- ¾ hrnčeka sušených čerešní
- 3 lyžičky medu
- ⅔ hrnčeka mandľového masla
- 1 lyžička vanilky
- 2 lyžice kokosového oleja
- ¼ hrnčeka javorového sirupu
- ¼ hrnčeka kokosového oleja
- 2 lyžice mandľového masla
- ½ lyžičky vanilky
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na nízku teplotu.
- Potom nasypte rovnomerne na plech ovsené vločky.
- Vločky opekajte, kým nemajú zlatistú farbu – ucítite aj jemnú orechovú vôňu.
- Potom ich z rúry vytiahnite a nechajte vychladnúť.
- V strednej miske zmiešajte med, mandľové maslo, vanilku a kokosový olej.
- Zmes vložte do mikrovlnnej rúry a zahrievajte asi 30 sekúnd, kým kokosový olej nie je tekutý.
- Potom všetko zmiešajte dohromady na cesto.
- Vo veľkej miske zmiešajte opečené vychladnuté ovsené vločky, mandle (môžete ich nakrájať na kúsky alebo nahrubo pomlieť) a sušené čerešne.
- Pridajte zmes z mikrovlnnej rúry a poriadne premiešajte.
- Z cesta tvarujte guľôčky a skladajte ich na tácku.
- Vložte ich aspoň na 30 minút do chladničky.
- Ďalej si pripravte zmes z javorového sirupu, vanilky, kokosového oleja.
- Opäť zmes vložte do mikrovlnnej rúry a zahrievajte, kým sa kokosový olej nerozpustí.
- Celú zmes dokonale premiešajte, pridajte mandľové maslo a miešajte, kým zmes nezačne mať karamelovú konzistenciu.
- Túto karamelovú zmes nastriekajte na guľôčky a vložte späť do chladničky.
Netradičné vanilkové rožteky
Vanilkové rožteky nesmú na žiadnom vianočnom stole chýbať.
Nechajte sa inšpirovať zdravým vianočným receptom, ktorý je skvelou alternatívou klasických vanilkových rožkov.
Budete potrebovať:
- 250 g špaldovej múky
- 50 g kukuričnej múky
- med
- 100 g masla
- 100 g vlašských orechov – mletých
- 1 žĺtok
- trochu mlieka
- citrónovú kôru
- semienka z vanilkového struku
- vanilkový cukor alebo stéviu
Postup prípravy:
- Najskôr si zapnite rúru na 170 stupňov.
- Potom si pomeľte vlašské orechy a múku musíte preosiať.
- Orechy, múku, citrónovú kôru, semienka z vanilkového struku a maslo zmiešajte dohromady.
- Do sypkej zmesi pridajte žĺtok a med – podľa chuti, a vytvorte cesto, ktoré vložte aspoň na 6 hodín do chladničky.
- Po odležaní cesto z chladničky vytiahnite a akonáhle získa izbovú teplotu, môžete začať tvoriť rožky.
- Niekto dáva prednosť ručnému tvarovaniu, iný zase mlynčeku na mletie so špeciálnou zdobiacou násadou alebo klasickým formičkám.
- Rožky skladajte na plech, ktorý ste vyložili papierom na pečenie, ďalej od seba.
- Pečte v predhriatej rúre na 170 stupňov – kým nezačnú trochu hnednúť.
- Ešte teplé rožteky ľahko posypte vanilkovým cukrom alebo stéviou.
- Uložte do krabice alebo dózy a skladujte v chladnom prostredí.
Zdravé vianočné perníčky bez cukru
Cukor stačí nahradiť inou zdravšou ingredienciou – pozrite sa na ďalšie recepty na vianočné perníčky, ktoré zostanú stále rovnako výborné.
Budete potrebovať:
- 1 ½ hrnček mandľovej múky
- ¾ hrnčeka múky tapioka
- ¾ lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- ¼ lyžičky minerálnej morskej soli
- 3 lyžice kokosového oleja – tekutého
- 2 ½ lyžičky čistého javorového sirupu
- 3 lyžice melasy
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 250 stupňov.
- Zmiešajte mandľovú múku, tapiokovú múku, zázvor, škoricu, klinčeky a soľ.
- Do sypkej zmesi pridajte kokosový olej, javorový sirup, melasu, vanilku a všetko zmiešajte – môžete najskôr použiť mixér a potom cesto spracovať ručne.
- Hotové cesto vložte medzi dva kusy papiera na pečenie a vyvaľkajte na potrebnú hrúbku.
- Pripravené cesto vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
- Zložte horný papier na pečenie a môžete sa pustiť do vykrajovania perníčkov.
- Perníčky skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte asi 10 minút – kým začnú tmavnúť.
- Nakoniec ich nechajte vychladnúť a uskladnite do uzatvárateľnej nádoby.
- Podľa ľubovôle si ich môžete nazdobiť.
Vyskúšajte aj báječné nepečené Mozartove gule, ktoré sú veľmi tradičnými cukrovinkami u našich rakúskych susedov.
Zdravé zázvorové sušienky
Budete potrebovať:
- 2 ¼ šálky celozrnnej múky
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 1 lyžičku mletej škorice
- ½ lyžičky mletého klinčeka
- ¼ lyžičky soli
- ¾ hrnčeka oleja – vyberajte skôr rastlinné organické oleje
- 1 hrnček kokosového cukru
- 1 vajce
- ¼ hrnčeka melasy
- ¼ hrnčeka cukru
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Zmiešajte múku, zázvor, sódu, škoricu, klinčeky a soľ.
- V ďalšej mise zmiešajte olej, kokosový cukor, vajcia, melasu.
- Obe zmesi spracujte dohromady a vytvorte cesto.
- Cesto nechajte odležať v chladničke.
- Akonáhle je cesto pripravené, tvorte malé guľôčky, ktoré obaľte v klasickom cukre.
- Skladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba.
- Pečte asi 8 minút, kým nezačnú sušienky tmavnúť.
- Skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladnom mieste.
Zobraziť viac receptov
Ovsené sušienky s kokosovým krémom
Pripravte si tieto zdravé cukrovinky z ovsených vločiek, ktorými určite zabodujete.
Budete potrebovať:
- 200 g ovsených vločiek
- 150 g špaldovej múky
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice vlašských orechov – nasekaných
- 90 g rozpusteného masla
- 20 lyžíc medu
- 2 lyžice vlašských orechov – mletých
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- vanilkovú esenciu
- 150 ml kokosového mlieka
- hrsť hrozienok
Krém:
- 100 g strúhaného kokosu
- 90 g kokosového oleja
- 80 ml kokosového mlieka
- 80 g kokosového cukru
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie.
- Všetky ingrediencie na sušienky zmiešajte dohromady a vytvorte hustú zmes.
- Zmes nechajte aspoň pol hodiny odpočinúť – najlepšie v chladničke.
- Pomocou lyžice zmes naberte a tvorte na plech kôpky, ktoré roztlačte na požadované placky.
- Vložte plech do rúry a pečte asi pol hodiny.
- Medzitým si pripravte krém.
- Do menšieho kastrólika vložte kokos a kokosový cukor.
- Kokosové mlieko si ohrejte a ním zalejte kokosovú zmes.
- Za stáleho miešania krátko varte do zhustnutia.
- Potom opatrne vmiešajte kokosový olej.
- Krém nechajte chvíľku vychladnúť a potom ho rozmixujte.
- Vychladnuté ovsené placky spájajte vychladnutou kokosovou náplňou.
- Dozdobiť môžete podľa ľubovôle.
Ak ste fanúšikmi tohto typu cukroviniek, inšpirujte sa ďalšími receptami na plnené vianočné cukrovinky.
Zdravé linecké cukrovinky
Myslíte si, že nemožno takú klasiku, akou sú linecké cukrovinky, pripraviť zdravo?
Omyl – zdravé linecké cukrovinky s javorovým sirupom sú rovnako dobré ako tie, na ktoré sme zvyknutí.
Budete potrebovať:
- 200 g pohánkovej múky
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g javorového sirupu
- 270 g masla
- džem pikantný Bio
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie spracujte na tuhšie cesto.
- Hotové cesto vložte aspoň na dve hodiny do chladničky.
- Potom ho vyvaľkajte a vykrajujte rôzne tvary.
- Pečte na 150 stupňov asi 15-20 minút – dozlatista.
- Vychladnuté cukrovinky zlepujte džemom.
Ako sa vám zdravý variant pečenia páči? Už sa vám zbiehajú sliny?
Čím nahradiť vo vianočných cukrovinkách cukor?
Premýšľate, ako uľaviť vianočným cukrovinkám?
Zabudnite na umelé sladidlá, využite to, čo je pre telo zdravým variantom.
Namiesto bieleho cukru môžete použiť:
- trstinový cukor
- med – vyberajte od poctivých slovenských včelárov
- sirupy – javorový, agávový a pod.
- ovocie – dalte, figy, banány
Tipy na zdravé krémy a polevy
Krémy a rôzne polevy na vianočné cukrovinky sú plné nezdravého tuku a veľkého množstva cukru. Vyhýbajte sa instantným polevám a krémom. Tie zdravé si vyrobíte ľahko doma.
Čokoládový krém z tofu
Tento typ krému je skvelý v tom, že si ho môžete upravovať podľa seba.
Môžete ho ozvláštniť napríklad opraženými nasekanými lieskovými orieškami alebo mandľami.
Je vhodný ako do tort, tak aj ako náplň do cukroviniek.
Budete potrebovať:
- 200 g hodvábneho tofu
- 100 g horkej čokolády – kvalitnej
- 2 lyžice arašidového masla
- 1 lyžicu medu
- citrónovú kôru
- rumovú esenciu
- soľ
Postup prípravy:
- Tofu, maslo, med, citrónovú kôru a soľ rozmixujte.
- Nad parou rozpustite čokoládu a potom ju primiešajte do zmesi z tofu.
- Podľa ľubovôle môžete krém nakoniec dochutiť vanilkou, škoricou a pod.
Matcha krém
Aj matcha krém sa používa do tort, cukroviniek, ako náplň do cupcakov a pod.
Budete potrebovať:
- 120 g kokosového oleja
- 2 čajové lyžičky prášku matcha
- 200 g ricotty
- 50 g kokosového cukru
- polovicu vanilkového struku
Postup prípravy:
- Kokosový olej, ricottu, kokosový cukor a semienka z vanilkového struku vložte do misy a rozšľahajte.
- Akonáhle sa ingrediencie spoja, primiešajte matcha prášok a znovu premixujte.
- Nezľaknite sa farby, krém bude krásne zelenkavý.
Aké druhy múky použiť pri zdravých cukrovinkách?
Než sa pustíte do pečenia zdravých vianočných cukroviniek, zoznámte sa s niekoľkými typmi múk.
Špaldová múka
Múka zo špaldy má oveľa ťažšie spracovanie ako pšenica. Vyžaduje niekoľko úprav a procesov, než sa dostane na pult. Každé zrno – ako pšeničné, tak špaldové – obsahuje tri zložky, avšak práve múka pšeničná je týchto zložiek zbavená.
Práve vďaka tomu postráda vlákninu a viac sa lepí na steny čriev. Oproti tomu múka špaldová má zachované všetky zložky zrna, a tak je dobrým zdrojom vlákniny, bielkovín (ktorých obsahuje viac ako pšenica), vitamínov a minerálov.
Špaldové zrno je tiež lepšie rozpustné vo vode ako pšenica, čo telu uľahčuje lepšie špaldu stráviť.
Vzhľadom na vysoký obsah minerálov a vitamínov môže pomáhať regulovať metabolizmus, zvýšiť krvný obeh, zlepšiť imunitný systém, znížiť hladinu cukru v krvi a znížiť zlú hladinu cholesterolu.
Tip pre vás:
Pretože špalda má iné vlastnosti ako iné zrná, chová sa v receptoch trochu inak. Tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré vám pomôžu začleniť túto múku do každodenného varenia a pečenia.
- Ak chcete začať, skúste použiť pomer 50:50. Pokiaľ máte v recepte napísaný 1 hrnček múky, použite pol hrnčeka univerzálnej múky a pol hrnčeka špaldy.
- Vzhľadom k tomu, že špalda nie je schopná nasiaknuť toľko tekutiny ako ostatné obilniny, skúste znížiť množstvo tekutiny, aby cesto nebolo príliš lepivé. Druhou možnosťou je pridať viac múky.
- Dávajte pozor, aby ste cesto nedomiešali alebo nepremiešali. Pokiaľ je cesto nedostatočne zmiešané, bude sa drobiť, a naopak – pokiaľ je cesto vymiešané až príliš, proteínové reťazce sa rozpadnú.
Kukuričná múka
Kukuričná múka sa vyrába mletím obilných jadier na hrubý prášok. Na rozdiel od múky vyrobenej z obilných zŕn, kukuričná múka neobsahuje lepok, takže je skvelou alternatívou pre tých, ktorí trpia celiakiou alebo intoleranciou na lepok.
Konzumácia kukuričnej múky ponúka aj niektoré zdravotné výhody – slúži ako zdroj základných živín.
Kukuričnú múku môžete použiť namiesto klasickej pšeničnej múky – jemne mletá kukuričná múčka dodáva pečeným pokrmom hladšiu textúru, zatiaľ čo hrubo mletá kukuričná múčka poskytuje zase textúru chrumkavejšiu.
Kokosová múka
Kokosová múka je bezlepková alternatíva k pšeničnej múke. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži – takže tradičný chlieb a cukrovinky sú pre ľudí citlivých na tieto veci limitované.
Kokosová múka vám umožní piecť niektoré z vašich obľúbených sušienok, palaciniek a tort bez vážnych vedľajších účinkov.
Kokosová múka sa pri pečení chová inak ako tradičná múka, preto vyhľadávajte recepty určené pre tento typ múky.
Kokosová múka má aj veľmi pozitívne, zdraviu prínosné účinky – obsahuje veľké množstvo vlákniny, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, obsahuje značné množstvo bielkovín a ľahko stráviteľné tuky.
Celozrnná múka
Aj celozrnná múka má nespočetné množstvo výhod. Obsahuje totiž rozomleté celé zrná obilnín a vďaka nim obsahuje množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov.
Zrnká, obsahujúce všetky zložky, sú pre naše telo oveľa väčším prínosom – ako sme už spomínali vyššie, múka sa neusadzuje na steny čriev.
Ražná múka
Ražná múka je taktiež veľkým zdrojom vlákniny. Obsahuje veľké množstvo vitamínov – najmä B a E, a veľa minerálov.
Na trhu je veľké množstvo druhov múk, môžete sa tak stretnúť s ovsenou, čirokovou, cícerovou a napríklad aj amarantovou múkou.