Dokážete si predstaviť, že by ste na Vianoce nepiekli orechové vianočné cukrovinky?
Milujete vôňu orechov a ich charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť?
My sme pre vás pozbierali 6 najzaujímavejších receptov.
Inšpirujte sa!
Vianočné plnené orechy
Ak počas vianočných sviatkov nepečiete zlepované alebo ak chcete plnené orechy, potom to nie sú tie pravé Vianoce.
Zlepované orechy sú priamo božskou manou a akonáhle ich raz ochutnáte, nikdy nebudete mať dosť.
Odporúčame upiecť hneď niekoľko dávok, aby ste potom mali vôbec čo servírovať na Štedrý deň.
Čo budeme na zlepované orechy potrebovať?
- 300 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 230 g masla
- 1 žĺtok
- štipka mletej škorice
Postup:
- Hladkú múku s práškovým cukrom preosejeme do misy, pridáme mleté vlašské orechy, mletú škoricu, na kocky nakrájané maslo, žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 3 až 4 hodiny oddýchnuť.
- Medzitým si pripravíme formičky, do ktorých budeme cesto dávať. Odpočaté cesto vyberieme a do každej formičky vtlačíme kúsok cesta. Stačí len malý, pretože cesto musíme do formičky natlačiť tak, aby zaplnilo celý priestor, ale zároveň sa vytvorila jamka, ktorú potom budeme po upečení plniť náplňou.
- Vzhľadom na to, že maslové cesto sa dá ľahko vyklopiť, nie je nutné formičky vymazávať. Avšak ak máte novo zakúpené a nemáte istotu s vyklápaním, môžete ich pokojne zľahka maznúť.
- Akonáhle máme formičky naplnené, naukladáme ich na plech a vložíme do rúry predhriatej na 165 °C.
- Pečieme zhruba 10 minút, záleží samozrejme na type rúry. Orechy ihneď po upečení veľmi opatrne vyklepneme z formičiek a necháme vychladnúť. Jedna dávka by mala vystačiť zhruba na 74 až 80 polovičiek orechov.
Orechová náplň do cukroviniek
Keď už sú to plnené orechy, potrebujú samozrejme poriadnu náplň a neexistuje lepšia a vhodnejšia, než je práve tá orechová.
Je jednoduchá, rýchla a chuťovo bombastická.
Čo budete na orechový krém potrebovať?
- 125 g čerstvého masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 150 g mletých vlašských orechov
- 50g detských piškót
- 1 lyžička rumu
Ako postupovať:
- Dajte do misy na kocky nakrájané zmäknuté maslo, pridajte práškový cukor, žĺtok a spoločne utrite do peny.
- Potom prisypte mleté vlašské orechy, pridajte piškóty, ktoré si ešte predtým rozmixujte na omrvinky, a pokvapkajte rumom (kto má rád výraznejšiu chuť, môže dať aj viac ako len 1 lyžičku).
- Dôkladne premiešajte a máte hotovo. Potom už len stačí spájať touto náplňou vždy dve orechové polovičky k sebe, naskladať na misu a nechať v chlade odležať.
Cukrovinky z bielkov a orechov (pusinky)
Ako to už býva, pečieme veľa druhov vianočných cukroviniek, kam sa vo väčšine prípadov dávajú iba žĺtky, takže sa nám bielky v chladničke postupne hromadia.
Nenechávajte ich len tak ležať úhorom a hneď, ako dopečiete druh so žĺtkom, spracujte bielky na ďalší druh cukroviniek.
Čo budete na orechové pusinky potrebovať?
- 6 – 8 bielkov
- 110 g mletých vlašských orechov
- 5 lyžíc práškového cukru
- štipka soli
Postup:
Na tomto recepte sa nemôže nič pokaziť. Vezmeme čistú a hlavne suchú misku, dáme do nej príslušný počet bielkov, pridáme štipku soli a pomocou elektrických metličiek ušľaháme dokonale pevný tuhý sneh.- V mixéri si rozmixujte orechy na jemný prášok, zmiešajte s práškovým cukrom a po častiach vmiešajte do tuhého snehu.
- Potom pomocou lyžičky, prípadne cukrárskym vreckom, tvorte na plech vyložený papierom na pečenie malé pusinky, ktoré pečte v rúre vyhriatej na 120 °C zhruba po dobu 15 až 20 minút. Upečené pusinky sú veľmi krehké a majú luxusnú chuť.
Spodky pusiniek môžete namočiť do čokoládovej polevy, chutia potom ešte lepšie.
Zobraziť viac receptov
Zlepované orechové cukrovinky
Cukroviniek nie je nikdy dosť a o tých zlepovaných to platí dvojnásobne. Klasické linecké robíme pravidelne, rovnako ako rôzne ďalšie druhy, ktoré sa zlepujú, ale to orechové je bezkonkurenčné, ostatne ako všetko, kde sú orechy.
Čo budeme potrebovať?
- 280 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g mletých vlašských orechov
- 80 g cukru múčka
- 1 žĺtok (ak sú malé, tak radšej 2)
- práškový cukor na ozdobu
Postup:
- Múku zmiešame s práškovým cukrom, pridáme mleté vlašské orechy, zmäknuté maslo a žĺtok.
- Na doske alebo v mise vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré uložíme do mikroténového vrecka a necháme odpočívať v chladničke do druhého dňa.
- Nasledujúci deň necháme cesto ľahko povoliť, dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na plát s hrúbkou zhruba 3 milimetre.
- Pomocou formičiek vykrájame tvary podľa ľubovôle, avšak vždy tak, aby k sebe pasoval rovnaký pár kvôli zlepovaniu. Ideálne sú napríklad kvietky, hviezdičky alebo zúbkované kolieska, ale to už záleží na fantázii každej gazdinky.
- Jednotlivé kúsky rozložíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie, a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme zhruba 5 až 6 minút, kým nezozlátnu.
- Upečené cukrovinky necháme vychladnúť a až potom zlepujeme.
Orechový krém na cukrovinky z marmelády:
- 1 pohár marmelády (linecký, šípkový)
- 2 polievkové lyžice orechového likéru
- 2 až 3 lyžice mletých vlašských orechov
Postup:
- Marmeládu vyklopíme do misky a položíme na kastrólik s vodou, aby sme ju mohli zahriať vo vodnom kúpeli.
- Akonáhle marmeláda povolí a zahreje sa, vmiešame orechový likér aj mleté orechy, ktoré krém zahustia.
- Zmes necháme vychladnúť a potom zlepujeme vždy dva kúsky orechových cukroviniek k sebe.
Kto má rád, môže si ešte cukrovinky pocukrovať alebo potrieť čokoládovou polevou. Inšpirujte sa našimi receptami na polevy na cukrovinky.
Orechové vianočné cukrovinky so škoricou
Orechy v kombinácii so škoricou chutia priamo božsky.
Keď ešte pridáte aj čokoládu, je výsledok perfektný.
Čo budeme na orechové cukrovinky so škoricou potrebovať?
- 250 g hladkej múky
- 50 g čokolády (horká, na varenie)
- 140 g masla
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 140 g mletých vlašských orechov
- 1 celé vajcia
- 120 g práškového cukru
- citrónová kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
Postup:
- Príprava je jednoduchá, všetky suroviny dáme do misy, vypracujeme z nich jemné hladké cesto a dáme odpočinúť aspoň na hodinku do chladničky.
- Na pomúčenej doske potom vyvaľkáme plát hrubý asi 3 až 4 mm, z ktorého vykrajujeme rôzne tvary.
- Dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C do ružova.
- Hotové cukrovinky môžeme pocukrovať, pocákať čokoládovou polevou alebo nechať, ako je.
- Pokojne sa dá aj zlepiť nejakou pikantnou marmeládou alebo orechovým krémom.
Veľmi chutnú kombináciu orechovej náplne a čokolády ponúkajú aj recepty na parížske rožky. Vyskúšajte ich!
Orechové medvedie labky
Medzi receptmi na vianočné cukrovinky orechové nesmú rozhodne chýbať aj medvedie labky, ktoré sú jednoduché, rýchle a napriek tomu úplne dokonalé.
Čo budete na tmavé medvedie labky potrebovať?
- 40 dkg polohrubej múky
- 25 dkg masla alebo Hery
- 20 dkg cukru múčka
- 15 dkg strúhaných vlašských orechov
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice škorice
- 5 dkg kakaa
- 2 klinčeky (rozdrviť alebo utĺcť)
- Múčkový a vanilkový cukor na obalenie
- Všetko spracujeme na cesto.
- Necháme tak hodinku oddýchnuť v chladničke.
- Potom cesto vtláčame do formičiek a upečieme.
- Ešte teplé vyklepneme z formičiek a obalíme v práškovom cukre s vanilkovým cukrom.
Vianoce, a svojím spôsobom už aj obdobie adventu, sú časom, ktorý si žiada tie najlepšie a najlahodnejšie domáce cukrovinky.
Medzi tradičné druhy, ktoré každý rok pečie zhruba 80 % domácností, patria vanilkové rožky, plnené orechy, linecké kolieska, medvedie labky, medové perníčky a mnoho ďalších.
Rozhodne však nesmú chýbať orechové vianočné cukrovinky, ktoré patria medzi veľmi obľúbené druhy.
Najmä vďaka úžasnej aróme a skvelej chuti, ktoré dodajú práve orechy.
V priemere sa dá povedať, že jedna domácnosť pečie ročne v priemere 8 druhov vianočných cukroviniek. Ste nad priemerom alebo pod?
Ktorý náš recept na orechové cukrovinky je vašim favoritom?