Nátierka je základ
Pokiaľ sa chcete inšpirovať ďalšími druhmi nátierok, prečítajte si článok so šiestimi lahodnými receptami, ktoré využijete pri najrôznejších slávnostných udalostiach.
Chlebíčky ozdobené šunkou
Šunkové chlebíčky
- plátky svetlej veky
- zemiakový šalát
- plátky šunky
- vajíčka
- kyslé uhorky
- paradajky
- petržlen
Postup:
- Plátky veky potrite zemiakovým šalátom.
- Uvarené vajíčko natvrdo olúpte a nakrájajte na osminky.
- Kyslú uhorku nakrájajte do tvaru vejárikov a paradajky na tenké mesiačiky.
- Šunku zložte viď postup vo videu.
- Šunku položte na jednu stranu chlebíčka, na druhú dajte vajíčko, paradajku a uhorku a dozdobte kúskom petržlenovej vňate.
Zdobenie salámou
Plátok salámy jednoducho obtočte prstom a podľa potreby ním otáčajte, aby ste dosiahli výškový rozmer.
Obľúbenou metódou v posledných rokoch je tvorba salámových ružičiek. Postup, vďaka ktorému ich vytvoríte, môžete vidieť v nasledujúcom videu.
Chlebíčky so salámou
Suroviny:
- plátky svetlej veky
- maslo na namazanie
- tvrdá okrúhla saláma nakrájaná na tenké plátky
- uvarené vajcia
- žltá paprika
- reďkovka
- petržlenová vňať
Postup:
- Plátky veky namažte maslom.
- Koliesko salámy zložte podľa nasledujúceho postupu. Koliesko vezmite oboma rukami prstami proti sebe, chyťte do „špičky“ a priložte k sebe. Na každý chlebíček sa zmestí asi 7 plátkov salámy, záleží ale na jej veľkosti aj na veľkosti chlebíčka samotného.
- Doprostred chlebíčka položte mesiačik z vajíčka, žltej papriky, reďkovky a petržlenovej vňate.
Objavte podobné tipy
Pridajte syr
Vaše chlebíčky skvele dochutí syr, ako je:
- hermelín
- niva
- kozí syr
- eidam
- mozzarela
Syry je najlepšie pokladať v tenkých plátkoch alebo nastrúhané. Poprípade plátok syra vytvarovať podobne ako šunku alebo salámu.
Syrové obložené chlebíčky
Suroviny:
- chlebíčková veka
- lučina
- syr eidam
- syr ementál
- hermelín
- kyslé uhorky
- paradajky
- petržlen
Postup:
- Veku namažte lučinou.
- Plátky eidamu a ementálu stočte do kornútku. Položte na chlebíček.
- Doprostred vložte jeden kúsok hermelínu a z každej strany ozdobte plátkom kyslej uhorky a paradajky.
- Hore položte petržlen.
Zelená farba vaše chlebíčky rozžiari
Zelená farba predstavuje sviežosť. Môžete tak na chlebíčky dať:
- šalát
- zelenú papriku
- kyslú uhorku
- rukolu
- jarnú cibuľku
- petržlen
- pažítku
Zeleninu je vhodné nakrájať šikmo, na tenké plátky alebo na drobné prúžky. Petržlen môžete pokladať v ružiciach.
Navyše zelenina dodá vašim chlebíčkom chrumkavosť.
Zo zeleniny môžete vytvárať aj rôzne ornamenty a tvary, ktoré chlebíčkom dodajú slávnostný vzhľad.
Malým vykrajovačom na pečivo možno z tenkých plátkov zeleniny vykrajovať tvary, ktoré možno použiť na ozdobenie chlebíčkov.
Vaše občerstvenie môžete obohatiť aj o jednohubky z lístkového cesta. Prečítajte si článok, v ktorom nájdete 5 lahodných receptov na tieto pochutiny.
Ozdoby, ktoré všetko doladia
Ako posledné použite najrôznejšie druhy ozdôb. Môžete tak použiť olivy, cherry paradajky a natvrdo varené vajcia. Ďalej môžete použiť aj ančovičky alebo kapary.
Poslednou dobou je veľmi obľúbenou ozdobou chlebíčkov plátok údeného lososa. Stačí tak potrieť veku smotanových syrom, dať naňho lososa a dozdobiť kôprom.
Vyššie uvedené suroviny je dobré nakrájať na drobné kúsky, štvrtky alebo kolieska.
Pri servírovaní môžete na tácke rôzne druhy chlebíčkov striedať, vznikne tak farebnejší servis. Dobrú chuť!