Pri zdobení chlebíčkov sa žiadne medze nekladú. Preto pustite uzdu svojej fantázii pri tvoreniu tejto lahôdky

Obložený chlebíček, vynález českej kuchyne, ktorý radíme aj medzi naše obľúbené lahôdky.

Chlebíčky sú najčastejším pokrmom na oslavách či ako pochúťka na desiatu.

Pri tvorbe chlebíčkov sa medze nekladú, a tak môžete pripraviť chlebíčky najrôznejších druhov, ktorými sa každému trafíte do chuti.

Prvýkrát verejnosť ochutnala chlebíčky roku 1916, kedy ich začala predávať rodina Paukertovcov vo svojom lahôdkarstve na Národnej triede v Prahe. Medzi milovníkov chlebíčkov tak patril napríklad Oldřich Nový alebo Ema Destinnová.

Poďme sa pozrieť, ako chlebíčky pripraviť a čo by na nich nemalo chýbať.

Nátierka je základ

Základom lahodných chlebíčkov je šalát alebo nátierka.

Na chlebíčky tak môžete dať zemiakový alebo hermelínový šalát. Typické nátierky, ako je nivová, salámová, budapeštianska alebo cesnaková. Vhodný je aj smotanový syr alebo žervé.

Nátierky dajte dostatok, pretože tak sa lepšie na chlebíčku udrží vytvarovaný plátok šunky, salámy alebo syra.

Pokiaľ sa chcete inšpirovať ďalšími druhmi nátierok, prečítajte si článok so šiestimi lahodnými receptami, ktoré využijete pri najrôznejších slávnostných udalostiach.

Chlebíčky ozdobené šunkou

Šunku alebo šunkovú salámu majte nakrájanú na čo najtenšie plátky. Lepšie si udržia tvar a lepšie sa ohýbajú.

Najčastejšie sa tvorí šunkový kužeľ alebo šunka zvláštneho tvaru, ktorá pripomína bezchybne stočenú osmičku.

Šunkové chlebíčky

Suroviny:

  • plátky svetlej veky
  • zemiakový šalát
  • plátky šunky
  • vajíčka
  • kyslé uhorky
  • paradajky
  • petržlen

Postup:

  1. Plátky veky potrite zemiakovým šalátom.
  2. Uvarené vajíčko natvrdo olúpte a nakrájajte na osminky.
  3. Kyslú uhorku nakrájajte do tvaru vejárikov a paradajky na tenké mesiačiky.
  4. Šunku zložte viď postup vo videu.
  5. Šunku položte na jednu stranu chlebíčka, na druhú dajte vajíčko, paradajku a uhorku a dozdobte kúskom petržlenovej vňate.
Obložený šunkový chlebíček
zdroj: svopex.sk

Zdobenie salámou

Plátok salámy jednoducho obtočte prstom a podľa potreby ním otáčajte, aby ste dosiahli výškový rozmer.

Obľúbenou metódou v posledných rokoch je tvorba salámových ružičiek. Postup, vďaka ktorému ich vytvoríte, môžete vidieť v nasledujúcom videu.

Výroba salámových růží - Majka Coufalová
Výroba salámových ruží – Majka Coufalová

Chlebíčky so salámou

Suroviny:

  • plátky svetlej veky
  • maslo na namazanie
  • tvrdá okrúhla saláma nakrájaná na tenké plátky
  • uvarené vajcia
  • žltá paprika
  • reďkovka
  • petržlenová vňať

Postup:

  1. Plátky veky namažte maslom.
  2. Koliesko salámy zložte podľa nasledujúceho postupu. Koliesko vezmite oboma rukami prstami proti sebe, chyťte do „špičky“ a priložte k sebe. Na každý chlebíček sa zmestí asi 7 plátkov salámy, záleží ale na jej veľkosti aj na veľkosti chlebíčka samotného.
  3. Doprostred chlebíčka položte mesiačik z vajíčka, žltej papriky, reďkovky a petržlenovej vňate.
Obložené chlebíčky so salámou
zdroj: lahudky-jitrenka.cz

Pridajte syr

Vaše chlebíčky skvele dochutí syr, ako je:

  • hermelín
  • niva
  • kozí syr
  • eidam
  • mozzarela

Syry je najlepšie pokladať v tenkých plátkoch alebo nastrúhané. Poprípade plátok syra vytvarovať podobne ako šunku alebo salámu.

Syrové obložené chlebíčky

Suroviny:

  • chlebíčková veka
  • lučina
  • syr eidam
  • syr ementál
  • hermelín
  • kyslé uhorky
  • paradajky
  • petržlen

Postup:

  1. Veku namažte lučinou.
  2. Plátky eidamu a ementálu stočte do kornútku. Položte na chlebíček.
  3. Doprostred vložte jeden kúsok hermelínu a z každej strany ozdobte plátkom kyslej uhorky a paradajky.
  4. Hore položte petržlen.
Chlebíčky obložené syrom a zeleninovou oblohou
zdroj: lahudky.cz

Zelená farba vaše chlebíčky rozžiari

Zelená farba predstavuje sviežosť. Môžete tak na chlebíčky dať:

  • šalát
  • zelenú papriku
  • kyslú uhorku
  • rukolu
  • jarnú cibuľku
  • petržlen
  • pažítku

Zeleninu je vhodné nakrájať šikmo, na tenké plátky alebo na drobné prúžky. Petržlen môžete pokladať v ružiciach.

Navyše zelenina dodá vašim chlebíčkom chrumkavosť.

Chlebíček so zeleninovou oblohou
zdroj: lahudky-jitrenka.cz

Zo zeleniny môžete vytvárať aj rôzne ornamenty a tvary, ktoré chlebíčkom dodajú slávnostný vzhľad.

Malým vykrajovačom na pečivo možno z tenkých plátkov zeleniny vykrajovať tvary, ktoré možno použiť na ozdobenie chlebíčkov.

Vykrajovanie do zeleniny
zdroj: favi.cz

Vaše občerstvenie môžete obohatiť aj o jednohubky z lístkového cesta. Prečítajte si článok, v ktorom nájdete 5 lahodných receptov na tieto pochutiny.

Ozdoby, ktoré všetko doladia

Ako posledné použite najrôznejšie druhy ozdôb. Môžete tak použiť olivy, cherry paradajky a natvrdo varené vajcia. Ďalej môžete použiť aj ančovičky alebo kapary.

Poslednou dobou je veľmi obľúbenou ozdobou chlebíčkov plátok údeného lososa. Stačí tak potrieť veku smotanových syrom, dať naňho lososa a dozdobiť kôprom.

Vyššie uvedené suroviny je dobré nakrájať na drobné kúsky, štvrtky alebo kolieska.

Rôzne druhy ozdobených chlebíčkov
zdroj: freshbites.cz

Pri servírovaní môžete na tácke rôzne druhy chlebíčkov striedať, vznikne tak farebnejší servis. Dobrú chuť!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu