Florentínky sú vianočnými cukrovinkami inšpirovanými talianskymi sušienkami z Florencie.
Napriek tomu sa u nás usídlili a zdomácneli.
Na Vianoce si ich dopraje mnoho z nás.
Ak ste sa tento rok rozhodli, že si ich upečiete, máme pre vás recepty na marokánky v siedmich prevedeniach.
Šľahačkové marokánky s mandľami a vlašskými orechmi
Vďaka obsiahnutej šľahačke sú tieto florentínky nielen chutné, ale aj vláčne.
Ingrediencie:
- 125 ml smotany na šľahanie
- 80 gramov cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 10 g hladkej múky
- 40 g nasekaných mandlí
- 40 g nasekaných vlašských orechov
- 80 g kandizovanej pomarančovej kôry
- čokoládová poleva
Postup:
- Do hrnca si dáme smotanu, cukor, vanilkový cukor a múku.
- Varíme za stáleho miešania, kým sa nevytvorí konzistencia pudingu.
- Potom pridáme kandovanú kôru a orechy a ihneď odstavíme.
- Cesto necháme vychladnúť.
- Potom z cesta vytvarujeme menšie hrudky.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
- Po vychladení máčame spodnú časť florentínek v čokoláde.
Mäkké florentínky so salkom
Už ste mali marokánky zo salka? Je to sladká dobrota a obľúbená alternatívna receptúra.
Ingrediencie:
- 25 g masla
- 25 g hnedého cukru
- 100 g salka
- 2 lyžičky hladkej múky
- 150 g zmesi sušeného a kandizovaného ovocia a orechov, ako sú marhule, brusnice, pražené mandľové vločky, sušený kokos atď.
- 85 g horkej čokolády
Postup:
- Maslo si spolu s cukrom rozohrejeme a necháme rozpustiť.
- Pridáme kondenzované mlieko a múku a chvíľu miešame, kým zmes zhustne.
Potom pridáme zmes orechov a sušeného ovocia. - Z vychladnutého cesta robíme hrudky, ktoré pečieme v rúre pri 180 °C asi 10 minút.
- Po vychladení máčame v rozpustenej čokoláde.
Vláčne florentínky so smotanou a brusnicami
Ako vidíte, receptov na marokánky je hneď niekoľko. Tento patrí k mäkkému a vláčnemu spracovaniu.
Ingrediencie:
- ⅔ hrnčeka práškového cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- ½ hrnčeka smotany na šľahanie
- ¼ hrnčeka nasekaných mandlí
- ¼ hrnčeka nasekaných nesolených arašid
- hrsť najemno nasekaných vlašských orechov
- ¼ hrnčeka kandizovanej pomarančovej kôry
- ¼ hrnčeka sušených brusníc
- 2 lyžičky masla
- 1 lyžička medu
- 85 g tmavej čokolády
- 1 lyžička stuženého tuku
Postup:
- Do rajnice si dáme smotanu zmiešanú s cukrom a múkou.
- Privedieme do varu a na miernom ohni varíme do hustoty kaše.
- Pridáme nasekané orechy, kandovanú kôru, med, brusnice, maslo a odstavíme.
- Necháme vychladnúť.
- Potom na papieri na pečenie tvoríme hrudky.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 10 minút.
- Po vychladnutí máčame v čokoládovej poleve.
- Polevu si urobíme na vodnom kúpeli, kde rozpustíme nalámanú čokoládu s tukom.
Zobraziť viac receptov
Bezlepkové marokánky s ryžovou múkou
Pre tých, ktorí majú alergiu na glutén alebo si ho z nejakého iného dôvodu nemôžu dovoliť.
Ingrediencie:
- 50 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 150 g cukru
- 2 lyžice medu
- 75 g sušených brusníc
- 140 g strúhaného kokosu
- 150 g mandľových plátkov
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- trochu strúhaného zázvoru
- 50 g ryžovej múky
- 200 g nasekanej čokolády
- štipka soli
Postup:
- Smotanu, maslo, cukor a med zvaríme, pridáme kokos, múku a všetky ostatné suroviny okrem čokolády.
- Po vychladnutí pridáme čokoládu.
- Z cesta urobíme hrudky, ktoré pečieme pri 180 °C asi 10 minút.
Zdravé marokánky z plechu
Tento recept na marokánky je odľahčený a zdravší. Navyše nič nemusíte zvárať a cesto sa pečie na plechu ako koláč.
Ingrediencie:
- 80 g lieskových orieškov
- 80 g para orechov
- 200 g kandizovaného ovocia
- 80 g mandlí
- 35 g hladkej múky
- 80 g medu
- 25 g kokosového cukru
- 1 lyžička rastlinného oleja
Na polevu:
- 120 g viacpercentnej čokolády
- lyžička kokosového oleja
Postup:
- Orechy si nasekáme na väčšie kúsky, pridáme k nim kandovanú kôru, múku, med, cukor a vypracujeme na cesto.
- Na menší plech alebo pekáčik si dáme papier na pečenie, ktorý potrieme olejom.
- Cesto rozprestrieme a pekne na plechu uhladíme.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 až 25 minút.
- Potom placku necháme vychladnúť.
- Z nalámanej čokolády a kokosového oleja si urobíme nad horúcim kúpeľom polevu, do ktorej potom marokánky namočíme.
Radi by ste si urobili Vianoce v zdravom štýle? Pozrite sa na zdravé recepty z fíg.
Najlepší recept na marokánky podľa Chlapcov v akcii
Sú jednoduché a dobré. Nie je im skrátka čo dodať.
Ingrediencie:
- 15 g hladkej múky
- lyžice masla
- ½ hrnčeka mlieka
- 40 g cukru
- 50 g sekaných mandlí
- 50 g sekaných vlašských orechov
- hrsť hrozienok alebo sušených brusníc
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- čokoláda na polevu
Postup:
- Múku si rozmiešame v mlieku spolu s cukrom.
- Tieto ingrediencie zvaríme do hustoty kaše.
- Následne pridáme orechy, sušené ovocie a kôru.
- Hmotu necháme vychladnúť.
- Potom tvoríme hrudky, ktoré pečieme v rúre pri 180 °C cca 10 minút.
- Po vychladení máčame v čokoláde.
Nestíhate tento rok napiecť? Skúste napríklad rýchle raw nepečené cukrovinky.
Chrumkavé florentínky s čerstvou pomarančovou kôrou
V tomto recepte na marokánky nám odpadá finálne máčanie v čokoláde. Tentokrát ju pridáme priamo do cesta.
Ingrediencie:
- 140 g nasekaných mandľových plátkov
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice strúhanej pomarančovej kôry
- 75 g cukru
- 120 g masla
- 80 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice medu
- 230 g čokolády nasekanej na kúsky
Postup:
- Smotanu, maslo, múku, med a cukor si zvaríme.
- Pridáme mandle, pomarančovú kôru a čokoládu, odstavíme.
- Cesto necháme vychladnúť, potom robíme hrudky.
- Pečieme pri 180 °C asi 10 minút.
Vianočné cukrovinky marokánky, alebo tiež inak zvané florentínky, nie je úplne slovenská záležitosť. Táto sladká dobrota s orieškami a kandizovaným ovocím je prevzatá z talianskych sušienok zvaných Biscotti Fiorentini.
K obľúbeným receptúram sa radia tie so smotanou na šľahanie, ale existujú aj experimenty v podobe pridania salka.
Okrem mandlí a vlašských orieškov môžete pridávať aj ďalšie orechy, napríklad para orechy, arašidy, kešu alebo pistácie.
So sušeným ovocím sa tiež pokojne pohrajte, ponúka sa pridanie kandizovanej pomarančovej kôry, ale aj kandizovanej citrónovej kôry, hrozienok, brusníc a fíg, marhúľ a ďalších obľúbených.