6 najlepších receptov na Išelské tortičky, ktoré musíte vyskúšať!

Išelske vianočné cukrovinky ocenia všetci, a to vrátane diabetikov, celiakov aj vegánov!

Vyskúšajte naše rôznorodé recepty, z ktorých si vyberie skutočne každý.

Zapojte do príprav svoju rodinu alebo priateľov a začnite tvoriť.

Pravé išelské cukrovinky

Kto by ich nemiloval. Maslový krém, čokoláda, oriešok. Príprava receptu je jednoduchá a zvládne ju každý. So zdobením sa môžete pohrať podľa svojej vlastnej fantázie.

Ingrediencie

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice rumu
  • štipka soli

Náplň:

  • 100 g mletých orechov
  • 3 lyžice marhuľovej marmelády

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • 5 lyžíc smotany
  • vlašské orechy na ozdobu

Postup

  • Vyšľahajte maslo spoločne s cukrom a žĺtkami. Vo vedľajšej miske zmiešajte suché ingrediencie a pridajte ich k zvyšku cesta. Potom vmiešajte rum a vytvorte cesto, ktoré dajte odležať do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  • Medzitým si pripravte náplň zmiešaním mletých orechov a marmelády.
  • Odležané cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrojte z neho kolieska.
  • Rúru predhrejte na 180 °C, kolieska dajte na plech s papierom na pečenie a pečte po dobu 7-10 minút.
  • Po upečení vyberte kolieska z rúry a nechajte ich vychladnúť. Potom si pripravte polevu.
  • Vo vodnom kúpeli rozohrejte čokoládu a postupne pridávajte smotanu tak, aby bola poleva hustá, ale zároveň tekutá.
  • Vychladnuté kolieska k sebe zlepujte náplňou a polejte polevou. Navrch dajte oriešok a nechajte zatuhnúť v chladničke. Skladujte v chlade.
zdroj: top-rezepte.de

Výborné išelské tortičky – klasické vianočné cukrovinky bez lepku

Alergia na lepok je dnes celkom častým javom. Nikto, kto ňou trpí, by však nemal prísť o tradičné vianočné dobroty.

A práve preto pre vás máme bezlepkovú alternatívu.

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g bezlepkovej múky (kukuričná, ryžová, amarantová atď.)
  • 80 g cukru múčka
  • 20 g kakaa
  • 40 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové či zmes)
  • 150 g masla

Náplň:

  • 120 g práškového cukru
  • 400 g masla
  • 3 žĺtky
  • 4 lyžice kakaa
  • troška rumu

Poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g stuženého tuku

Postup

  • Zmiešajte suché ingrediencie na cesto a potom pridajte po kúskoch zmäknuté maslo. Vypracujte cesto a nechajte ho chvíľu oddýchnuť v chladničke.
  • Medzitým si pripravte náplň. Nakrájajte maslo na kúsky, nechajte ho zmäknúť a primiešajte doň cukor, kakao, žĺtky a rum. Všetko dôkladne vyšľahajte.
  • Polevu pripravíte roztopením čokolády vo vodnom kúpeli a postupným pridaním tuku.
  • Odstáte cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrájajte kolieska.
  • Dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte po dobu 10–12 minút.
  • Po upečení a vychladnutí zlepte kolieska k sebe pomocou maslového krému do išelských tortičiek a polejte ich teplou čokoládovou polevou.
  • Na záver cukrovinky ozdobte orechmi.
zdroj: salala.de

Zdravé Išelské tortičky

Prečo je toto pečivo zdravé? Neobsahuje žiadny cukor a je tak vhodné aj pre diabetikov!

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g mletých mandlí
  • 80 g kokosovej múky
  • 2 vajcia
  • 60 g brezového alebo iného prírodného cukru
  • 60 g masla ghee
  • ostrúhaná šupka z 1 pomaranča
  • 1 vanilkový struk
  • štipka škorice

Náplň:

  • marhuľová marmeláda bez cukru

Poleva:

  • 1 lyžička kokosového oleja
  • 80 g horkej čokolády (minimálne 70 %)

Postup

  • Z ingrediencií vytvorte cesto a dajte ho vychladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu. Potom ho vytiahnite, rozvaľkajte (ideálne medzi dvoma papiermi na pečenie) a vykrájajte kolieska.
  • Kolieska dajte na plech s papierom na pečenie a pečte na 180 °C po dobu 15 minút.
  • Medzitým si vo vodnom kúpeli pripravte polevu z horúcej čokolády a kokosového oleja.
  • Upečené a vychladnuté kolieska zlepte dohromady marmeládou a polejte polevou.
  • Na záver môžete Išelské tortičky dozdobiť nasekanými mandľami.
zdroj: glutenfreiesleben.de

Zaujali vás cukrovinky bez cukru? Pripravte si niektorý z našich ďalších dia vianočných receptov.

Išelské vianočné cukrovinky s pudingovým krémom

Tento recept je nápaditý a plný lahodných chutí. Potešte svoje chuťové poháriky pudingovým krémom, pistáciami alebo chuťou citrusu. Tortičky vás rozhodne príjemne prekvapia!

Ingrediencie

Cesto:

  • 220 g hladkej múky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 75 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok
  • nastrúhaná šupka z jedného citróna

Krém na Išelské tortičky:

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 100 ml mlieka
  • 40 g masla
  • 85 g cukru kryštál
  • 10 g vanilkového prášku
  • 1 žĺtok

Poleva a zdobenie:

  • 50 g marhuľovej marmelády
  • 250 g hotovej čokoládovej polevy
  • nasekané pistácie
  • štipka soli

Postup

  • Zmiešajte ingrediencie na cesto a zmäknuté maslo pridávajte postupne. Hotové cesto nechajte chvíľu odležať.
  • Medzitým si pripravte krém. Vo vodnom kúpeli zmiešajte smotanu s maslom a 60 g cukru. Potom misku so zmesou dajte do studenej vody a ochlaďte ju za stáleho miešania. Následne ju dajte do chladničky.
  • Vezmite pudingový prášok, zmiešajte ho s 2 lyžicami mlieka a žĺtkom. Zostávajúce mlieko priveďte do varu, primiešajte zvyšný cukor (25 g), pridajte zmes s pudingom a za stáleho miešania chvíľu varte. Potom nechajte tiež vychladnúť v chladničke.
  • Pudingový a smotanový krém zmiešajte dohromady a opäť nechajte vychladiť.
  • Medzitým rozvaľkajte cesto a vykrojte kolieska. Dajte piecť do rúry na 170 °C a pečte zhruba 12 minút.
  • Upečené Išelské vianočné cukrovinky nechajte vychladnúť a za pomoci krému zlepuje k sebe po dvoch kolieskach.
  • Vršok namažte marmeládou a pripravte hotovú čokoládovú polevu podľa návodu. Potom ju prelejte cez marmeládu a posypte nasekanými, mierne solenými, pistáciami.
zdroj: gusto.at

Ďalšie lahodné krémy nájdete v receptoch na plnené vianočné cukrovinky. Pozrite sa!

Mini Išelské vianočné cukrovinky

Výhodou mini tort je ich jednoduchá a pomerne rýchla príprava. Už nemusíte čakať do druhého dňa, kým si na nich budete môcť pochutnať.

Pustite sa do príprav a už za chvíľu si budete môcť užívať skvelú chuť týchto cukroviniek.

Ingrediencie

Cesto:

  • 210 g múky
  • 70 g cukru múčka
  • ½ balíčka vanilkového cukru (4 g)
  • 1 lyžička mlieka
  • 1 vaječný žĺtok

Náplň:

  • 150 g mletých orechov (vlašské, lieskové, mandle)
  • 100 g práškového cukru
  • 3 lyžičky rumu
  • 80–100 g marhuľového džemu + džem pre extra druhú vrstvu
  • 400 g čokolády na ozdobu
  • biele mandle na ozdobu

Postup

  • V miske zmiešajte pomocou elektrického mixéra všetky prísady. Miešajte tak dlho, kým sa všetko nespojí.
  • Vytvarujte cesto do gule a zakryte ho potravinovou fóliou. Nechajte cesto 1 hodinu odpočívať v chladničke.
  • Zatiaľ čo sa cesto chladí, predhrejte si rúru na 160 °C.
  • Pripravte si dosku a poprášte ju múkou. Vyberte cesto z chladničky a dajte ho na dosku.
  • Vytvorte plát cesta s hrúbkou 0,5 cm a pomocou vykrajovača vytvorte okrúhle tvary.
  • Vykrojené kúsky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 5-8 minút, kým nebudú cukrovinky po okrajoch trochu zlatisté.
  • Potom cukrovinky vyberte a nechajte ich chladiť. Medzitým si pripravte náplň.
  • V miske zmiešajte všetky ingrediencie potrebné do náplne.
  • Každé koliesko potrite náplňou, na ňu dajte vrstvu džemu a druhým kolieskom priklopte. Nechajte 2 hodiny chladiť v chladničke.
  • Zatiaľ čo sa Išelské cukrovinky chlada, vyrobte si polevu.
  • Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli. Akonáhle mierne vychladne, ponorte do nej hornú polovicu sušienky a do jej stredu vložte mandľu. Toto opakujte u všetkých kúskov.
  • Nechajte zaschnúť.
  • Vaše Išelské mini tortičky sú pripravené na podávanie!
zdroj: juliarecipes.com

Ak nechcete cukrovinky zdobiť čokoládou, môžete vyskúšať inú príchuť. Inšpirovať sa môžete našimi polevami na vianočné cukrovinky.

Išelské cukrovinky pre vegánov

Tieto cukrovinky nie sú príliš známe. Navyše sa tiež málo vie, že je možné ich pripraviť vo vegánskom prevedení.

Vyskúšajte nezvyčajný, ale chutný a jednoduchý recept!

Ingrediencie

  • 250 g múky
  • 240 g vegánskeho masla (v izbovej teplote)
  • 150 g práškového cukru
  • 130 g mletých lieskových orieškov
  • štipka škorice a mletého klinčeka
  • 250 g džemu (príchuť je voliteľná)
  • 300 g vegánskej čokolády

Postup

  • Na cesto je nutné zmiešať vegánske maslo, cukor, oriešky, korenie a trochu múky. Múku pridávajte do zmesi postupne, aby vám vzniklo hladké cesto.
  • Akonáhle je cesto tak akurát, zabaľte ho do potravinovej fólie a chlaďte ho v chladničke aspoň 1 hodinu. Môžete ho nechať chladiť aj cez noc.
  • Poprášte dosku aj cesto a vyvaľkajte plát tenký asi 0,3 cm.
  • Za pomocou guľatej formičky (kto nemá, môže použiť úzky pohár) vykrojte kolieska.
  • Kolieska pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie asi 8 minút. Rúra by mala byť predhriata na 160 °C.
  • Akonáhle kolieska vychladnú, spájajte ich v pároch, pomocou džemu, k sebe.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a počkajte, až trochu stuhne. Následne v nej kolieska namáčajte.
  • Môžete namáčať iba polovicu koliesok alebo ich do čokolády ponoriť celé. To už záleží na vás.
  • Nechajte čokoládu zaschnúť a podávajte. Pokiaľ ale budete mať trpezlivosť a kolieska ochutnáte až za pár hodín, pochutnáte si viac, pretože budú krásne odležané.
zdroj: miniszendvics.hu

Preskúmajte aj ďalšie recepty na vegánske cukrovinky.

Išelské vianočné cukrovinky sa stávajú stále viac populárnymi. Zahrňte ich aj vy do svojho vianočného menu. Uvidíte, že vám budú chutiť!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu