Najlepšie recepty na vianočné cukrovinky s figami. Urobte si zdravé Vianoce!

Figové cukrovinky obsahujú minimum cukru alebo žiadny.

Držíte diétu? Chcete žiť zdravo? Napriek tomu sa nechcete vzdať sladkého?

Potom sú dobroty z fíg tou najlepšou voľbou!

Figové sušienky

Figové sušienky môžete podávať nielen počas Vianoc, ale tiež po celý rok ku káve alebo čaju.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept. Uvidíte, že si ho zamiluje celá rodina.

Ingrediencie

  • cca 8–10 fíg podľa veľkosti
  • 100 g ovsených vločiek
  • 50 g mletých mandlí
  • téglik bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • štipka škorice

Postup

  • Z fíg vyberte vnútornú mäkkú časť, s ktorou budete ďalej pracovať.
  • V mise ju zmiešajte s ostatnými ingredienciami a vytvorte cesto.
  • Z neho odoberte, v primeranom množstve, kúsky a vytvarujte z nich placky, prípadne, pomocou vykrajovača vykrojte jednoduché tvary.
  • Pripravené kúsky dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte na 180 °C vo vopred vyhriatej rúre asi 10–15 minút.
  • Sušienky strážte. Akonáhle začnú zlátnuť, vytiahnite ich.
  • Vaše vianočné cukrovinky z fíg sú hotové!
zdroj: wildwildwhisk.com

Máte radi kokos? Použiť ho možno aj v lahodných receptoch na kokosové rožky.

Rýchle nepečené cukrovinky z fíg v tvare guľôčok

Tieto cukrovinky ocenia všetci, ale predovšetkým tí, ktorí uznávajú surovú čiže raw stravu. Pripravte si zdravú sladkosť bez pečenia a hlavne bez cukru!

Ingrediencie

  • 300 g sušených fíg
  • 50 g vlašských orechov
  • 2 lyžice rumu
  • štipka škorice
  • kokos alebo mleté oriešky na obalenie

Postup

  • Figy si prezrite a odkrojte tvrdé miesta, teda stopky.
  • V mixéri je spolu s orechmi rozmixujte najemno a pridajte k nim rum a škoricu.
  • Zo vzniknutej hmoty vytvarujte guľôčky a obaľte ich v kokose alebo orieškoch.
  • Vaše figové raw guľôčky sú hotové.
zdroj: everylastbite.com

Nepečené pečivo z fíg nemusí byť jedinou raw dobrotou vo vašom vianočnom menu. Inšpirujte sa napríklad receptami na raw vianočné cukrovinky.

Recept na figovú pastu

Figová pasta je skvelou alternatívou marmelád alebo rôznych krémov, ktoré môžete pridať do cukroviniek.

Pastu môžete použiť napríklad na výrobu zdravých lineckých cukroviniek alebo ako náplň do košíčkov.

Ingrediencie

  • 1 balenie sušených fíg
  • 1 lyžica medu

Postup

  • Z fíg odkrojte stopky.
  • Naozaj dôkladne figy premixujte v mixéri. Čím dlhšie budete mixovať, tým jemnejšia pasta bude.
  • Nakoniec, na zjemnenie konzistencie a chuti, primiešajte med.
  • Pastu používajte na zlepovanie či plnenie vybraného druhu cukroviniek.
  • Pastu je možné vytvoriť aj z čerstvých fíg, ale bude o niečo redšia a budete na ňu potrebovať väčšie množstvo fíg.
zdroj: topinspired.com

Nechcete figové cukrovinky ešte navyše plniť ďalšími figami? Môžete sa teda inšpirovať skvelými krémami, ktoré nájdete v receptoch na plnené vianočné cukrovinky.

Cukrovinky zo sušených fíg

Ďalším variantom dobrôt môžu byť cukrovinky zo sušených fíg. Recept nie je zložitý a budete ho mať hotový za pár minút!

Ingrediencie

  • 1 šálka celých lieskových orechov bez šupky
  • 1 šálka celých mandlí
  • ⅔ šálky múky
  • 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
  • 2 a ¼ lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry (pozor, aby na sebe pomaranč nemal žiadny postrek)
  • 2 lyžičky semien feniklu (ľahko rozdrvte)
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • 230 g sušených fíg (asi 1 a ½ šálky)
  • ⅔ šálky cukru kryštál
  • ½ šálky medu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Lieskové orechy a mandle nasekajte nahrubo a dajte ich bokom.
  • Vymažte panvicu maslom a vysypte ju múkou. Rovnako odložte bokom.
  • Múku, kakaový prášok, pomarančovú kôru, feniklové semienka, škoricu a klinčeky zmiešajte vo veľkej miske. Miešajte, kým sa jednotlivé ingrediencie poriadne neprepoja.
  • Do zmesi pridajte orechy a figy. Znovu premiešajte.
  • V malom hrnci zmiešajte cukor a med a umiestnite ho na mierny oheň. Zvýšte teplotu na stredný výkon a varte bez miešania asi 6 minút.
  • Po tejto dobe rýchlo prilejte do hrnca zmes s orechmi a rýchlo miešajte. Vznikne veľmi hustá zmes.
  • Zmes z hrnca preneste na panvicu a vložte ju do rúry. Pečte asi 35 minút.
  • Po upečení zmes vyberte a nechajte ju aspoň 1 hodinu chladiť. Následne ju vyberte z panvice a nakrájajte ju na vodorovné tyčinky s hrúbkou 2 cm.
  • Za pomoci tohto receptu by ste mali získať asi 36 kusov figových tyčiniek.
zdroj: chowhound.com

Cukrovinky z čerstvých fíg – Newtonky

Máte radi čerstvé figy? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a príjemne vláčny. Vyskúšajte takzvané newtonky!

Ingrediencie

Cesto:

  • ¾ šálky obyčajnej múky
  • ¾ šálky celozrnnej múky
  • 1 lyžička mletého kardamómu
  • ¾ lyžičky prášku do pečiva
  • ¾ lyžičky soli
  • 10 lyžíc nesoleného masla (v izbovej teplote)
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • 3 veľké žĺtky
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry

Náplň:

  • 1 šálka čerstvých fíg
  • ¾ šálky pomarančovej šťavy
  • 6 lyžíc medu
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 veľké vajcia
  • múka na posyp

Postup

Cesto:

  • V miske zmiešajte oba druhy múky, kardamóm, prášok do pečiva a soľ.
  • V druhej miske, pomocou elektrického mixéra (stredný výkon), vyšľahajte maslo a hnedý cukor. Šľahajte, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná. Potrvá to asi 3-4 minúty.
  • K maslovej zmesi pridajte žĺtky a šľahajte asi 2 minúty.
  • Pridajte med, vanilku a pomarančovú kôru. Stále šľahajte asi po dobu 1 minúty.
  • Znížte rýchlosť mixéra na minimum a pridávajte postupne suché prísady. Poriadne premiešajte.
  • Rozdeľte cesto na tretiny. Každý kúsok pevne zabaľte do potravinovej fólie a následne cesto sploštite asi na polovicu jeho výšky.
  • Dajte ho chladiť aspoň na 3 hodiny.

Náplň:

  • Čerstvé figy, pomarančovú šťavu, med a soľ povarte na strednom ohni vo veľkej panvici. Občas zamiešajte. Varte, kým figy úplne nezmäknú a nevyvarí sa z nich tekutina. Potrvá to 25-30 minút.
  • Pomocou šťuchadla na zemiaky alebo veľkej lyžice rozdrvte figy na malé kúsky a pokračujte za častého miešania vo varení. Varte 5-7 minút, kým nevznikne veľmi hustá zmes podobná paste.
  • Vzniknutú pastu preložte z panvice na tanier a rozotrite ju do rovnomernej vrstvy. Nechajte chladiť asi 1 hodinu.
  • Vychladenú zmes zmiešajte s vajcom a lyžicou vody. Všetko nalejte do cukrárskeho vrecka so zdobiacim otvorom.
  • Rozbaľte prvé cesto a vyvaľkajte alebo pomocou rúk vytvorte rovnomerný štvorec s hrúbkou asi 0,5 cm.
  • Štvorec rozdeľte na rovnako veľké obdĺžniky a do ich stredu vložte lyžicu náplne. Cesto preložte tak, aby bola náplň uzavretá zo všetkých strán.
  • Dajte štvorčeky s náplňou na pripravený plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 10 minút odpočívať.
  • Následne vložte cukrovinky z fíg do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 14–16 minút.
  • Po upečení nechajte štvorčeky 5 minút chladiť na plechu a potom ich preložte na iný povrch, aby vychladli úplne.
  • Newtonky, plnené figy, chutia najlepšie, ak sú pripravované maximálne 1 deň pred ich konzumáciou.
zdroj: bonappetit.com

Ak chcete, aby sa štvorčeky leskli, nezabudnite ich pred pečením potrieť vaječným žĺtkom.

Figové cukrovinky sú zábavné, osviežujúce a sladké aj bez pridaného cukru!

Ak chcete na Vianoce maškrtiť zdravo, sú pre vás figy to pravé.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu