Už ste niekedy skúšali anízové vianočné cukrovinky? Pokiaľ nie, teraz nadišiel ten čas.
Aníz nádherne voní a na Vianoce je ako stvorený. Bohužiaľ je ale dosť zabúdaný, aj keď dokáže dodať cukrovinkám delikátnu a jedinečnú chuť.
A preto vám prinášame hneď 4 recepty na anízové cukrovinky, ktoré do vašej sladkej vianočnej kolekcie prinesú nový rozmer.
Čo napríklad talianske anízové bochníčky alebo škoricové guľôčky plnené jemnou anízovou náplňou?
Dajte priestor voňavej inšpirácii!
Anízové hviezdičky s medom
Tieto cukrovinky nielen vianočne chutia, ale tiež vyzerajú. Hviezdičky s medom a anízom sú voňavé, nadýchané a jednoznačne originálne.
Ingrediencie:
- 450 g hladkej múky
- 9 g suchého droždia
- 1 lyžička drveného anízu
- Štipka soli
- 200 ml tučného mlieka
- 2 vajcia
- 60 g tekutého medu
- 50 g masla
Ďalej budete potrebovať:
- Slnečnicový olej
- Kreditnú kartu (alebo niečo podobné)
- Pečiaci papier
- Cukor kryštál na posypanie
Postup:
- Zmiešajte múku, droždie, aníz a soľ dohromady, a potom pridajte mlieko, maslo, med a vytvorte hladké cesto (ručne alebo mixérom).
- Uhnetené cesto zľahka potrite slnečnicovým olejom a dajte do misky. Misku prikryte utierkou a nechajte cesto kysnúť 60 minút na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto prehneťte a tvorte v dlaniach menšie guľôčky. Guľôčky dlaňami splácnite a vo vnútri utvorte prstom alebo druhým koncom varešky dierku.
- Vezmite kreditnú kartu a jej hrotom krájajte do okrajov tak, aby vzniklo niekoľko cípov. Cípy stlačte medzi prstami, aby vznikol tvar hviezdy.
- Takto pripravené hviezdičky (malo by ich byť zhruba 12) dajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ďalších 60 minút nakysnúť.
- Vykysnuté hviezdičky posypte kryštálovým cukrom (v prípade potreby znovu pretlačte dieru uprostred) a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte po dobu 10-15 minút dozlatista.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cukrovinky s medom.
Talianske anízové cukrovinky
Priniesť do slovenských Vianoc trochu Talianska? Prečo nie. Rozhodne tým nemyslíme žiadne rodinné hádky, ale lahodné anízové cukrovinky s citrónovou polevou. Tieto malé bochníčky sú jednoduché na prípravu a v pokoji ich môžete upiecť aj dva týždne pred Vianocami.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 60 g masla
- 60 g cukru krupica
- 3 vajcia
- 60 ml mlieka
- 1 lyžička drveného anízu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžica kypriaceho prášku do pečiva
Na polevu:
- 100 g cukru múčka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica horúcej vody
- Farebné sypanie
Postup:
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie dohromady, potom postupne vmiešajte mlieko, maslo a vajcia. Nakoniec do cesta prilejte vanilkový extrakt.
- Vytvorte cesto a tvorte z neho v dlaniach guľôčky (zhruba o niečo menšie ako golfová loptička).
- Guľôčky vložte na vymastený a vysypaný plech (alebo vyložený papierom na pečenie) a pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 10-12 minút.
- Z cukru múčka, vody a citrónovej šťavy medzitým vytvorte polevu.
- Akonáhle upečené cukrovinky vychladnú, potrite ich polevou a posypte farebným sypaním (alebo inou ozdobou na cukrovinky) a dajte na chladné miesto.
Zobraziť viac receptov
Poľské anízové perníčky
Teraz sa presunieme z Talianska do Poľska prostredníctvom voňavých perníčkov. Recept na tie klasické slovenské už ste asi vyskúšali, ale čo tak vyskúšať niečo nové a napriek tomu klasické? Tento recept na cukrovinky s anízom si určite zaradíte medzi svoje obľúbené.
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 60 g cukru kryštál
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 60 g masla
- 1 vaječný žĺtok
- 3 lyžice mlieka
- 1 rovná lyžička drveného anízu
Poleva:
- 240 g cukru múčka
- 60 g masla
- 3-4 lyžice mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Farebné sypanie
Postup:
- V mixéri alebo ručne rozmixujte maslo s vaječným žĺtkom a cukrom.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, aníz a z oboch zmesí za prilievania mlieka pripravte cesto.
- Cesto prikryte a nechajte aspoň hodinu odstáť v chladničke (čím dlhšie, tým lepšie, môže to byť až 24 hodín).
- Keď bude cesto odležané, vyberte ho z chladničky, prehneťte a vyvaľkajte na pomúčenej doske. Vykrajujte tvary a vložte ich na vymastený a vysypaný plech alebo na plech s papierom na pečenie.
- Perníčky dajte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte po dobu 7-10 minút.
- Medzitým si pripravte cukrovú polevu. Cukor, maslo, mlieko a vanilkový extrakt zmiešajte dohromady, aby vznikla hladká hmota.
- Akonáhle upečené perníčky vychladnú, potrite ich maslovým krémom a posypte farebným sypaním.
Na anízové perníčky môžete použiť aj klasickú bielkovú polevu.
Anízové guľôčky so škoricou
Tento vianočný recept na anízové cukrovinky zaručene prevoní celý dom. Radšej si pripravte dvojité cesto, pretože sa po nich rýchlo zapráši. Chrumkavý škoricový cukor na povrchu a jemná anízová náplň vo vnútri sú zárukou úspechu.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 260 g hladkej múky
- 2 lyžice cukru kryštál
- 1 prášok do pečiva
- 240 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 väčšie vajce
- Štipka soli
Na náplň:
- 100 g krupicového cukru
- 480 ml mlieka
- 30 g kukuričného škrobu
- 4 vajcia (1 celé a 3 žĺtky)
- 1 lyžička drveného anízu
- 1 lyžica šťavy z pomaranča
- Vanilkový struk
Na škoricový cukor:
- 60 g masla
- 70 g cukru krupica
- 1 lyžička škorice
Postup:
- Najprv vyšľahajte mlieko s vajcom.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Mlieko s vajcom primiešajte do tejto suchej zmesi, pridajte zmäknuté maslo a vypracujte cesto.
- Pripravte si buď plech na mini muffiny, alebo pevné papierové či silikónové košíčky, aby sa cesto nerozlialo a vytvorili sa pevné guľôčky. Do plechu či košíčkov dávajte cesto po lyžičkách tak, aby si zachovalo guľatý tvar.
- Plech vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte po dobu 15-17 minút dozlatista.
- Medzitým si pripravte náplň. Mlieko nechajte zľahka povariť a pridajte doň aníz a obsah vanilkového struku. Potom pokvapkajte šťavou z pomaranča.
- V miske zmiešajte cukor, škrob, vajce a vaječné žĺtky. Pomaly do zmesi prilievajte vlažné mlieko a premiešajte.
- Potom dajte zmes späť na platňu a akonáhle sa začne variť, zložte ju. Nechajte vychladnúť, vyšľahajte a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Akonáhle bude zmes vychladená a upečené gule chladné, dajte náplň do zdobiacej pištole s úzkym hrdlom (alebo do širšej injekčnej striekačky) a gule naplňte.
- Potom ich zľahka potrite rozpusteným maslom a obaľte v zmesi kryštálového cukru a škorice.
Anízové guľôčky si môžete pripraviť už skôr pred podávaním, potom stačí už len urobiť náplň a naplniť, náplň by mala byť čerstvá.
Ako sa vám páčia anízové vianočné cukrovinky? Recepty ponúkajú hneď niekoľko možností, ako si vonný aníz vyskúšať. Rozhodne je to vôňa, ktorá k Vianociam patrí a navyše – nové a nevšedné nápady sa vždy hodia.