Hlavná stránka > Vianoce na Slovensku

Dnes je pondelok 26.08.2019, meniny má Samuel, zajtra Silvia

Vyberte si z ponuky
Vianočne darčeky Prekvapenie Vianoce a Tradicie Súťaž Recepty Vianočné ankety Vianočné hry Vianočné pesničky Vianočné koláče Vánoční cukroví Vianočné jedlá
Naši partneri
MediaMenu.sk - všetko pre reklamu

Vianočné zvyky a tradície – Orava

Na Orave sa zvyky začínali už na sv. Martina a pokračovali do sv. Ondreja . Po Ondrejovi sa už začína predvianočné obdobie, ktoré sa nazýva Advent, trvá 4 týždne.
V tomto období, v ktorom sa pripravujeme na príchod Krista Pána, boli zakázané zábavy, svadby.

Starostlivé gazdinky na začiatok adventu vydrhli všetky hrnce, rajnice, varešky, nesmela na nich ostať žiadna mastná škvrna. Jedli sa vtedy najjednoduchšie jedlá, bez mäsa. Na raňajky sa pil šípkový a lipový, a suchý chlieb alebo potretý maslom. Na obed bývala polievka zo strukovín, ako hrach a šošovica. Varili sa aj zemiaky a halušky s kapustou, alebo len samé halušky. Na večeru bývali zväčša pečené zemiaky s kyslou kapustou. Samozrejme dôležitým pokrmom dlhých zimných dní bolo aj ovocie. Nechýbalo v žiadnom dome a jeho zásoby boli veľmi veľké, lebo v jesenných mesiacoch sa zbierali slivky, jablká, šípky, trnky, maliny a čučoriedky.

Všetky zvyky a tradície vyvrcholili v deň pred 24. decembrom . Gazdinky priniesli teplú múku zo sýpky, aby cesto dobre kyslo na chlieb a koláče. Požičané predmety sa museli v tento deň vrátiť, nič požičané nesmelo ostať v dome, lebo by sa majetok "rozpožičal". Črepy v tento deň prinášali nešťastie, alebo úmrtie v rodine. Cez noc nemohlo na klinci nič visieť, dokonca ani šaty. Povrávalo sa , že potom by rodina bola odkázaná na druhých.

Gazda išiel vinšovať:

"Vinšujem vám, vinšujem, Adama a Evy, aby vám dal Pán Boh zdravia, šťastia, požehnania a všetko, čo si od Pána Boha žiadate".
Naopak gazdiná nemohla odísť z domu. Musela napiecť čerstvý chlieb, koláče a pripraviť večeru. Jeden z koláčov, nazývaný "štedrák", dávali dobytku. Zapiekli doň petržlen a cesnakové strúčiky. Kúsok z koláča hodili aj do ohňa a do studne. V dome sa nesmelo vôbec svietiť, až kým nevyšla prvá hviezda na oblohe. Potom keď už hviezda svietila, gazda vonku zapálil sviečku a držiac ju v pravej ruke, vošiel dnu a zavinšoval:
"Vinšujem vám, Krista Pána narodenie, aby vám dal Pán Boh šťastia, zdravia, požehnania, po smrti kráľovstvo obsiahnuť nebeské."
Po vinšovaní sa začalo večerať v už prichystanej izbe. Pod stolom bol položený väčší železný predmet ,najčastejšie sekera , a kto ho počas večera pristúpil nohou bol celý rok zdravý. Nohy stola boli spútané reťazou, lebo to symbolizovalo ucelenosť a spolupatričnosť rodiny v budúcom roku. Na stole je pripravený aj cesnak, oblátky, med, sladká pálenka, orechy, varený hrach alebo bôb, a ako hlavné jedlo kapustnica z hríbmi a opekance s makom a medom.
Po modlitbe sa začalo večerať a všetci si zaželali šťastné vianočné sviatky. Deti už netrpezlivo čakali na darčeky. Potom išla celá rodina spolu na polnočnú omšu.

Vianočné zvyky a tradície – východné Slovensko

V každom kraji samozrejme sa slávia tieto sviatky inak. Platí : „Iný kraj – iný mrav“ .
Od prípitku po polievku
Tak ako vo väčšine rodín sa pred večerou za stolom povie malý príhovor hlavy rodiny , po ktorom sa všetci pomodlia a poďakujú Bohu za dary. Po modlitbe sa večera začína tradične oplátkami s medom. V okolí Spišskej Novej Vsi je zvykom zjesť kúsok chleba so soľou, v okolí Bardejova kúsok chleba s cesnakom a medom .
V tejto oblasti je najčastejšie pripravovanou vianočnou polievkou kapustnica, v ktorej sú huby a klobása. V okolí Trebišova sa pripravuje táto kapustnica z paradajkového pretlaku a z ryže, ku ktorej sa podáva tradičný zemplínsky biely koláč a poprípade aj kyslá smotana.

Od polievky po bobáľky

Po polievke sa zvyknú podávať pirohy plnené zemiakmi a k tomu šošovicový alebo fazuľový prívarok. Potom sa podáva kapor alebo filé so zemiakovým šalátom. V niektorých rodinách sa tiež podávajú rezne so zemiakovým majonézovým šalátom. V niektorých oblastiach, ako napríklad v okolí Rožňavy, sa na sviatočnom stole vyskytuje zajac alebo morka s lokšami a kapustou.
K slávnostnej štedrej večeri patrí samozrejme dobré vínko, v ktorého sprievode sa vychutnáva večera už od prvotného prípitku. Počas večere osvetľujú stôl sviečky, alebo iba malé svetlo nad sporákom. Ak v rodine nie sú veľmi netrpezlivé deti, po dojedení sviatočnej večere sa za stolom posedí ešte chvíľa v príjemnej vianočnej atmosfére. Stôl v kuchyni so sviečkou uprostred zostane ozdobený aj po Štedrom dni, zväčša až do Silvestra.


Vianočné zvyky a tradície - západné Slovensko

Aj západné Slovensko má svoje zvyklosti a tradície počas Vianočných sviatkov.


Adventné vypekanie

V dnešnej dobe gazdinky už pečú menej koláčov ako v minulosti. Radšej kúpia trvanlivé pečivo a majú o starosť menej. Medovníky sa pečú štandardne v predstihu pár týždňov pred Vianocami, aby stihli zmäknúť a ostatné koláče sa pečú tesne pred Vianocami. Obľúbené sú najmä kysnuté koláče ako orechovník, makovník,, či medvedie labky, linecké kolieska, kokosky, šuhajdy, orechové úle alebo rôzne plnené zákusky.

Najlepšia večera v roku
V niektorých rodinách sa hovorí pri večeri úprimná modlitba, či dokonca jeden desiatok ruženca. Ďalší majú vo zvyku zhodnotiť uplynulý rok a zaželať si do toho ďalšieho všetko dobré. Každopádne vo väčšine rodín sa vianočné hodovanie začína oplátkami. Tradície kážu oplátku, lebo je to vraj duša Ježiša, a červené víno, lebo je to vraj krv Ježiša. Bezpodmienečne teda nesmie chýbať pri vianočnom stole dobré vínko. Oplátky sa podávajú s medom alebo s cesnakom. V niektorých prípadoch po oplátkach nasleduje konzumácia ovocia, či orieškov spojená s tradičnými zvykmi.

Od kapusty, cez šošovicu, po halászlé
Nájsť dve rodiny, ktoré servírujú rovnakú polievku, môže byť celkom problematické. Kým u jednej rodiny nájdete kapustnicu s hríbmi bez mäsa so smotanou , u druej nájdete šošovicovú polievku (napr. Nové Zámky, Nitra), alebo hŕstkovú kapustnicu z fazule, hrachu a šošovice s hubami a sušenými slivkami . V okolí Nitry a na južnom Slovensku sa okrem šošovicovej polievky vyskytuje tiež rybacia polievka, alebo typické halászlé. V okolí Trnavy sa zvykne podávať rybacia a hríbová polievka alebo kapustnica na všelijaké spôsoby. Aj v okolí Bratislavy sa zvykne servírovať rybacia polievka na štedrovečernom stole. V okolí Hlohovca a Topoľčian sa okrem kapustnice zvykne tiež pripravovať hrachová polievka na sladko, mliečna hríbová polievka na kyslo alebo mliečna rybacia polievka s mrkvou.
V niektorých oblastiach sa pripravujú k večeri aj „makové pupáčky“, sú to drobné opekance obarené horúcim mliekom s cukrom, medom a makom (napr. Topoľčany, Hlohovec, Partizánske).

Majú západniari stále iba rybu?

Ako hlavný chod sa v podáva ryba pripravená na rôzne spôsoby. Za najčastejšie konzumované jedlo môžeme považovať vyprážaného kapra a rybie filé. Ryba sa najčastejšie podáva so zemiakovým majonézovým šalátom. Niektorí ľudia robievajú namiesto majonézového šalátu zemiakovo-cibuľový, alebo zemiakovú kašu (v okolí Trenčína), či opekané zemiaky (napr. pri Bratislave).

Špeciálne zvyklosti

Väčšina ľudí dáva pred večerou pod obrus peniaze alebo šupiny z kapra, aby bolo v rodine dosť peňazí. Na stole je počas večere zapálená sviečka, kde horí normálne či „betlehemské“ svetlo. Tento plameň je odpálený zo svetla v kostole. Už v minulosti sa hovorilo, že na koho smeroval plameň sviečky, ten do roka zomrel.
Na začiatku večere sa rozkrojí jablko, ktoré ak je zdravé, znamená, že rodina bude zdravá. Inde je zas taký zvyk, že každý rozdelí jedno jablko na toľko častí, koľko je ľudí pri stole a následne dá každému jeden kúsok. Keď tak urobia všetci, má každý opäť celé jablko.
Po večeri sa pod stromček k betlehemu položí tácka, na ktorej sú pod obrúskom peniaze a na ňom je položený med, oplátky, chlieb, cesnak a hrsť pšenice. Niekde sa do druhého dňa zvyknú nechať omrvinky z večere na tanieri, ktoré sú určené „pre chudobných“. .
Do Vianoc zostáva:
119 dní, 20 hodín, 36 minút
Články

Vianočné pesničky

Vianočné pesničky ktoré sprijemnia najkrajsie sviatky roka .

Kokosky

Cukr s bílky šleháme tak dlouho, až vznikne pevný sníh, nakonec volně zamícháme strouhaný kokos. ...

Důlkové koláčky

Všechny suroviny zpracujeme a necháme odležet. Děláme malé kuličky, do kterých uděláme měchačkou dů...
 

|

Copyright © 2019 vianocedarceky.sk
E-mail:
Generovane 0.0125s, 5 queries
Igift.sk - Veselé originálne darčeky Vianočné stromčeky a dekorácie DARČEK Vianočné darčeky